HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči v posledních dnech vyjíždějí k požárům suché trávy

Slunečné počasí posledních dnů zlákalo řadu lidí k jarnímu úklidu svých zahrad a pozemků. Tím se také zvýšilo nebezpečí požárů při spalování suché trávy nebo listí.  

Většina těchto požárů je způsobena nedbalostním jednáním lidí při manipulaci s otevřeným ohněm. Požár se může vlivem silného větru rychle rozšířit a napáchat značné škody nebo ohrozit životy a zdraví lidí. I když pálení suché trávy a listí není zákonem výslovně zakázáno, měla by se dodržovat základní pravidla a omezení.
 
Při samotném pálení by lidé měli mít po ruce hasební prostředky jako vodu, lopaty nebo hasící přístroje. Samozřejmostí je ohniště zřizovat v bezpečné vzdálenosti od budov a hořlavých materiálů a po skončení pálení důkladně oheň uhasit a popel uložit na bezpečné místo nebo zahrnout zeminou. Pálení by se mělo provádět jen za bezvětří.
 
V loňském roce hasiči v Královéhradeckém kraji likvidovali 21 požárů, které byly založeny v přírodě a na skládkách nebo při vypalování trávy.
 
Plošné vypalování porostu je zakázáno celoročně. Na základě zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, může Hasičský záchranný sbor uložit pokutu za přestupek na úseku požární ochrany tomu, kdo vypaluje porosty, a to do výše 25 tisíc korun pro fyzické osoby, právnickým a podnikajícím fyzickým osobám pokutu až do výše 500 tisíc korun.
 
Na základě svých zkušeností hasiči doporučují lidem, kteří se chystají pálení provádět, ohlásit tuto činnost na místně příslušné Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru. V rámci Královéhradeckého kraje je to Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, telefonní číslo 950 531 100 nebo rubrika „pálení klestí“ na webových stránkách HZS Královéhradeckého kraje – http://paleni.hzshk.cz/. Tímto způsobem lze předejít řadě nepříjemností a zbytečným výjezdům hasičů.

vytisknout  e-mailem