Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči vzhledem k výstrahám ČHMÚ doporučují občanům připravit se na povodně

12. 9. 2024 - V souvislosti s povodňovými výstrahami Českého hydrometeorologického ústavu se Hasičský záchranný sbor ČR rozhodl od čtvrtečních 19 hodin plošně posílit stavy na operačních a informačních střediscích. O případném navýšení početních stavů výjezdových hasičů budou dle aktuální povodňové situace rozhodovat jednotlivé HZS krajů. 


 

Co patří do evakuačního zavazadla.jpg                Jak se připravit na přívalové deště a povodně_leták.jpg

Nad rámec běžné kontroly hasiči také prověřili funkčnost a připravenost techniky využívané při povodních, jako jsou velkoobjemová čerpadla vody, vysoušeče a pytlovačky písku. Připravená v pohotovosti bude i speciální technika, například čerpací a hadicové kontejnery. Aktivní a důležitou roli mají jednotky dobrovolných hasičů, kteří díky místní znalosti mohou mimo jiné monitorovat i menší toky a pomáhat s povodňovými opatřeními.

Zatím nelze předjímat, jak bude situace v následujících dnech vypadat a zda srážky způsobí problémy, kde, a případně jak velké. Občanům v záplavových oblastech, pro které platí výstrahy ČHMÚ, Hasičský záchranný sbor ČR proto doporučuje, aby se připravili na možnost evakuace. Důrazně také varujeme, aby lidé za žádných okolností neriskovali sjíždění rozvodněných toků. Vyhněte se cestování do rizikových oblastí.


ZÁKLADNÍ RADY PRO OBČANY V ZÁPLAVOVÝCH ÚZEMÍCH:  

  • Řiďte se pokyny starostů obcí a složek IZS.
  • Sledujte vývoj situace v hromadných informačních prostředcích, například prostřednictvím veřejnoprávních médií, sociálních sítí HZS krajů, sociálních sítí a dalších komunikačních kanálů svých obcí, ČHMÚ. Sledujte jak místní zpravodajství, tak varování o počasí.
  • Mějte dostatečnou zásobu pitné vody.
  • Připravte si evakuační zavazadlo
  • Nabijte si mobilní telefony, nabijte a připravte si power banky.
  • Připravte pro případ povodně své domovy. 
  1. Odstraňte, ukliďte nebo upevněte všechny věci v okolí stavby, které by mohla voda odnést.
  2. Zjistěte dopředu, kde se nacházejí uzávěry vody a plynu a jak je v případě evakuace rychle uzavřít, jak vypnout pojistky. Elektrické spotřebiče, které zrovna nepoužíváte, odpojte od elektrické energie.
  3. Pokud je to možné, drahý nábytek a cennosti přestěhujte do vyšších pater. Škody u nepřipraveného domu mohou být až desetkrát vyšší než u domu, který je vyklizený a připravený na příchod povodně.
  4. Připravte si pytle s pískem a těsnící folie a zajistěte si ucpávky kanalizace a odtoku toalety.
  5. Zabezpečte chemické látky, které by mohly případně kontaminovat vodu a životní prostředí.
  6. Ujistěte se, že jsou odtokové kanály a drenáže čisté a funkční.
  • Preventivně zajistěte domácí zvířata. Obzvláště v případě koček doporučujeme zvíře držet po dobu trvání výstrahy doma a dostatečně pod kontrolou, tak, aby bylo možné je během několika okamžiků umístit do přepravky a obydlí urychleně opustit. Drobné zvířectvo je vhodné preventivně umístit ke známým, v jejichž obydlí nebezpečí nehrozí.
  • Pokud máte hospodářská zvířata, vyveďte je včas na vyšší místa. V případě, že není vlastník schopen preventivní evakuaci zajistit, může požádat o pomoc místní samosprávy. Pokud vlastník zvířat není schopen je evakuovat včas (např. z důvodu rychlého nástupu povodně), je lepší zvířata vypustit z chovatelských objektů, aby sama mohla před povodní uniknout.
  • Nezapomeňte na své blízké, zvláště na starší osoby v rizikových oblastech. Pomozte jim se připravit pro případ evakuace a informujte je o aktuálních výstrahách.
  • Výzvy k evakuaci kvůli povodni uposlechněte vždy a okamžitě!Povodňová situace může být nepředvídatelná a často se velice rychle mění. Doba, po kterou je ještě možná bezpečná evakuace, tak může být i velmi krátká. Před odchodem z domu doporučujeme vypnout uzávěr vody a přívod plynu. V případě, že hrozí zaplavení objektu, doporučujeme vypnout i pojistky.
  • Evakuace s domácími mazlíčky je samozřejmě možná, limitující jsou ale schopnosti jednotlivého člověka, tj. kolik zvířat při evakuaci bezpečně zvládne přepravit. Pokud to lze, doporučujeme použít k jejich přenosu přepravky nebo přenosné klece, psy opatřit obojkem a vodítkem, nezapomenout náhubek.  


EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO:

Své evakuační zavazadlo by měla mít každá osoba v domácnosti. Ideální jsou zavazadla, která se dobře a snadno přemisťují – např. batohy. Zavazadla opatřete jménem a adresou.

V evakuačním zavazadle nesmí nikdy chybět:

  • osobní doklady; 
  • hotovost a bankovní karta;
  • léky, které užíváte;
  • mobilní telefon s nabíječkou, ideálně i nabitá power banka.

vytisknout  e-mailem