Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z celé republiky vyrážejí na pomoc do povodněmi zasažených oblastí

19. 9. 2024 (LP) - Humanitární pomoc, odčerpávání vody ze zatopených prostor, odstraňování naplavenin, zprůjezdnění komunikací a mnoho dalšího čeká v následujících dnech hasiče z celé republiky, kteří se sjíždějí do povodněmi zasažených regionů. 

Voda po povodních na celém území postupně opadá a hladiny řek se vracejí do svých koryt. Plně se ukazuje, jak velké škody povodeň v jednotlivých krajích napáchala. Záchranné práce hasiči pomalu ukončují a zaměřují se převážně na práce likvidační. Do povodněmi zasažených regionů se postupně sjíždějí na pomoc a prostřídání vyčerpaných jednotek odřady hasičů ze všech koutů republiky.

V této fázi povodní je nejvíce potřeba čerpání vody ze zatopených prostor, a proto byl včera do Moravskoslezského kraje vyslán odřad složený z 26 profesionálních a dobrovolných hasičů z Jihomoravského kraje. Tento odřad působí v oblasti Bruntálu a hlavním úkolem je velkoobjemové čerpání vody ze zatopených oblastí. Obrovskou výhodou velkoobjemových čerpadel je, že dokáží pojmout až 8000 l / min. To hasičům značně zkrátí a urychlí celý proces čerpání vody.

Včera odjel také 16členný odřad s profesionálními hasiči z Královehradeckého kraje. Tento odřad byl vyslán taktéž z důvodu pomoci s velkoobjemovým čerpáním. Čerpadla, která tento odřad přivezl do Bohumína v Moravskoslezském kraji, mají výkon až 600 l / s a 8000 l / min.  

Dnes nad ránem vyslal HZS Středočeského kraje odřad ze stanice Říčany na pomoc při odstraňování následků povodně v Olomouckém kraji, přesněji do oblasti Mikulovic. Celkem jde o 49 profesionálních a dobrovolných hasičů a 19 kusů mobilní požární techniky jako jsou např. cisternové automobilové stříkačky, dopravní automobily, velitelské automobily, nosiče kontejnerů, čtyřkolka, smykový nakladač apod. Ze stejného kraje vyrazili nad ránem hasiči s humanitární pomocí, která obsahuje převážně pitnou vodu, potraviny, vysoušeče, ženijní nářadí a mnoho dalšího. Tato pomoc míří konkrétně do oblasti Krnova.

Krátce před půlnocí vyslal také HZS hl. m. Prahy 30členný odřad hasičů s 8 kusů hasičské techniky do lokality Jesenicka, kde pomohou s odstraňováním následků povodní.

Druhý odřad byl dnes krátce po půlnoci vyslán z HZS Jihomoravského kraje a je složen ze 45 profesionálních a dobrovolných hasičů se 17 kusy hasičské techniky.

V minulých dnech byly vyslány do zasažené oblasti v Moravskoslezském kraji také dva odřady z Karlovarského kraje. Jeden činil 32 hasičů, kteří byli určeni pro záchranu a evakuaci v těch nejpostiženějších oblastech MSK. Jednalo se převážně o lezce a hasiče se specializací pro práci na vodní hladině. Druhý, tříčlenný odřad, byl vyslán do Olomouckého kraje a jednalo se o hasiče se specializací na dronovou techniku. Ti měli za úkol monitorovat riziková místa a nepřístupné toky. V neposlední řadě je třeba zmínit odřady z krajů Plzeňského a Ústeckého.

Souhrnná čísla:

  • celkový počet událostí v souvislostí s povodněmi / 24 000 událostí
  • počet evakuovaných a zachráněných / více než 20 000 lidí
  • počet nasazených jednotek / 5 500 jednotek profesionálních a dobrovolných


por. Bc. Lucie Pipiš
tisková mluvčí
MV – generální ředitelství HZS ČR
mobil: +420 777 361 800
e-mail: 
grh.media@hzscr


 


  HZS ÚLK - Vyjíždíme na pomoc severní Moravě                     

Odřad HZS ÚLK.jpg       

HZS PLK - Hasiči z Plzeňského kraje vyslali odřad na Moravu         


HZS STČ - Středočeští hasiči vyjeli na pomoc do oblastí zasažených ničivými povodněmi

vytisknout  e-mailem