HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z Moravskoslezského kraje opět nabízejí seznam firem na shazování sněhu a ledu ze střech

V seznamu je již 79 firem a fyzických osob 

Vzhledem k předpovědím meteorologů o možném mrazu a sněžení vydává Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje na svém webu www.hzsmsk.czi pro letošní zimu aktuální seznam firem (s jejich adresou, telefonními a e-mailovými kontakty), které jsou ochotny odstraňovat sníh a nebezpečné ledové rampouchy ze střech objektů za úplatu.
odstranovanisnehu.JPG
 
Hasiči totiž budou i v nadcházející zimní sezoně vyjíždět jen tam, kde hrozí bezprostřední nebezpečí, v ostatních případech budou žadatele o pomoc odkazovat na komerční služby.
 
Pro letošní zimu je již v moravskoslezském seznamu 79 firem a fyzických osob, rozčleněných podle okresů. V rámci okresu Ostrava-město obsahuje seznam nejvíce subjektů – celkem 31 firem, okres Karviná 14 firem, okres Frýdek-Místek 10 firem, po devíti firmách mají dosud Bruntálsko a Novojičínsko, šest jich je z Opavska. Takový seznam je i v rámci České republiky svým rozsahem ojedinělý.
 
Kontaktní e-mailová adresa na přihlášení dalších firem je: petr.kudela@hzsmsk.cz. Stačí uvést název, adresu firmy (fyzické osoby), její telefonní a e-mailový kontakt.
 
V první řadě je potřeba zdůraznit, že pravidelné shazování sněhových převisů a rampouchů ze střech je povinností jednotlivých majitelů domů a objektů, ať už jsou v majetku či správě obce, kraje, státu, nebo v soukromých rukách. Již ve stavební dokumentaci je uvedeno a schváleno, kolik centimetrů prachového a těžkého sněhu může na konkrétní střeše maximálně ležet.
 
Profesionální hasiči vyjíždějí k zásahům na střechách pouze v případě, kdy hrozí bezprostřední zranění chodců a zničení majetku pádem sněhového převisu či rampouchů. Žadatele o pomoc v případech, když bezprostřední nebezpečí nehrozí, zpravidla odkazujeme na komerční služby.
 
Lepší možnost pomoci s větší dávkou sněhu a ledu na střechách mívají dobrovolní a podnikoví hasiči, kteří se mohou například s vedením jednotlivých obcí dohodnout na odstranění sněhu a ledu ze střech objektů v jejich správě.
Odkaz na otevřený seznam firem na shazování sněhu a ledu 2011/2012 je umístěn na domácí stránce webu HZS MSK (www.hzsmsk.cz) ve svislé liště vpravo nahoře. Adresa odkazu pak je: http://www.hzsmsk.cz/sklad/snih.pdf

vytisknout  e-mailem