HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičské drony pomáhají vyhledávat srnčata

Mláďata se schovávají ve vysoké trávě, kde hrozí jejich zranění od sekacích strojů 

Také letošní jaro hasiči zapojili do akce nazvané Stop sečení srnčat. V rámci výcviku pilotů dronů pomáhají vyhledávat mláďata srnek na loukách, kde se plánovaná seč.

V jarních měsících srny rodí mláďata, která následně ukrývají na loukách ve vysoké trávě, aby je ochránily před predátory. Zároveň se jedná o období, kdy zemědělci sečou travní porosty. Zemědělské stroje pak mohou ukrytým srnčatům způsobit devastující zranění. Skupiny dobrovolníků tak prohledávají místa, kde má začít sekání travních porostů, nalezená zvířata pak přenášejí do bezpečí. Vyhledávání ukrytých srnčat je možné také s použitím termovize z dronů, které mohou takto propátrat velká území.

Letošní sekání travních porostů začalo o něco později než v předchozích letech. I tak se na loukách stále mohou ukrývat srnčata, která ještě nejsou dostatečně velká, aby sama utekla před nebezpečím zemědělských sekaček. Po dohodě s dobrovolníky se tak hasiči z HZS Karlovarského kraje opět připojili k této vyhledávací akci. Pro piloty dronů se jedná o velmi dobrý praktický výcvik ovládání dronu a zároveň i přípravy a taktiky při propátrávání prostorů. Od začátku června se zapojili sedmkrát do pátrání na různých místech. Je potřeba louky nachystané na sekání propátrat při rozednění. Z výšky dvaceti až třiceti metrů hledají z dronu místa, kde termovize ukazuje rozdílné teploty. Zároveň místo pěšky prohledávají také skupiny dobrovolníků.

Pro obsluhu bezpilotních prostředků jsou u HZS Karlovarského kraje odborně proškoleni hasiči ze stanice Ostrov a Karlovy Vary. Jejich zapojení do vyhledávání srnčat a dalších mláďat ukrytých ve vysoké trávě bude pokračovat, dokud to podle dobrovolníků z iniciativy Stop sečení srnčat bude potřeba. Více o této aktivitě a také možnostech, jak se v rámci dobrovolnictví rovněž zapojit do pomoci, je možné najít na https://stopsecenisrncat.cz/ nebo například v několika skupinách na Facebooku.

Odkazy do noveho okna

srnky_02

srnky_02 

Detailní náhled

srnky_04

srnky_04 

Detailní náhled

srnky_05

srnky_05 

Detailní náhled

srnky_06

srnky_06 

Detailní náhled

srnky_07

srnky_07 

Detailní náhled

srnky_09

srnky_09 

Detailní náhled

srnky_10

srnky_10 

Detailní náhled

srnky_11

srnky_11 

Detailní náhled

srnky_12

srnky_12 

Detailní náhled

srnky_13

srnky_13 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem