HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasík v Plzeňském kraji

Hasík CZ - vzdělávání v oblasti požární prevence a ochrany obyvatelstva 

dragon
Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje se v rámci preventivně výchovné činnosti na základních školách zapojil začátkem roku 2013 do vzdělávacího programu HASÍK CZ – Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.
 
Tento celorepublikový preventivně výchovný program je akreditován MŠMT ČR.
 
Autory preventivně výchovného programu, který vznikl za podpory ČAHD (Česká asociace hasičských důstojníků) v roce 1996, jsou Bohdan a Štěpán Mikulkovi, t.č. příslušníci HZS Bruntál (nyní HZS MSK ÚO Bruntál). Do roku 1998 probíhalo jeho zkušební ověřování na školách a tvorba metodiky práce s dětmi, dále byl program postupně šířen v bruntálském regionu a následně po celé ČR. Od roku 2000 je oficiálním realizátorem programu občanské sdružení Citadela Bruntál. Předkládaný systém požární prevence a ochrany obyvatelstva je programem s mnohaletou ověřenou efektivitou působení na děti.
 
Výuka probíhá hravou a názornou formou v jednotlivých třídních kolektivech na prvním i druhém stupni ZŠ a vede ji dvojice odborně vyškolených instruktorů z řad profesionálních hasičů. Podstatou preventivního programu je vzájemná důvěra a neustálá komunikace mezi přednášejícími instruktory a dětmi. Velký důraz je kladen na použití maximálně názorných pomůcek a využití preventivně výchovných materiálů jako drobných odměn pro děti. Tyto materiály, dětmi přinesené domů, poslouží zároveň jako zdroj informací pro rodiče, kteří se takto rovněž nepřímo zapojí do programu preventivně výchovné činnosti.
 
HZS Plzeňského kraje má v současné době 10 aktivních instruktorů, kteří prošli kurzem a získali osvědčení pro práci v tomto programu. Další zájemci o vzdělávání dětí v těchto problematikách budou mít možnost v roce 2014 absolvovat kurz a podílet se na výuce, která vede děti ke správnému chování v situacích ohrožujících jejich život nebo zdraví.
 
Více na: www.hasik.cz

fotogalerie HZS PK
fotogalerie z kurzu
 
kpt. Mgr. Lenka Basáková
Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje
krajský koordinátor preventivně výchovné činnosti
 
lenka.basakova@hzspk.cz
 

vytisknout  e-mailem