HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hnízdo čápů hasiči s pracovníky záchranné stanice upravili

Foto: Záchranná stanice PasíčkaFoto: Záchranná stanice Pasíčka
V obci Uhersko již několik let hnízdí čápi bílí. Hnízdo je na komíně bývalého lihovaru ve výšce okolo 35 metrů. Protože čápi každoročně hnízdo přistavují, vyrostlo zde až do výšky přibližně dva metry. Vzhledem k jeho výšce a vychýlení z osy komína, obrátil se starosta společně s majitelem objektu na stanici Pasíčka s prosbou o pomoc. Po vlastní prohlídce a vyhodnocení stavu bylo rozhodnuto o jeho snížení o zhruba dvě třetiny tak, aby hnízdo neohrožovalo střechu pod ním stojících objektů a bylo bezpečné pro hnízdění čápů.
Ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Pardubického kraje bylo přistoupeno k vlastnímu zásahu. Za pomoci automobilového žebříku s košem jsme společnými silami hnízdo postupně od vrchu rozebrali a snížili. Vrchní část tvořily větvičky prorostlé kořeny trávy a společně tak vytvářely pevnou krustu. Její rozebírání nebylo jednoduché a loupalo se postupně po obvodu po deseti centimetrech. Další část, kterou tvořil tlející materiál, šlo rozebrat podstatně lépe. I zde se však nacházela spousta materiálu, která držela hnízdo pohromadě. Jednalo se zejména o zbytky pytlů a spoustu provázků, které čápi na hnízdo nanosí a mnohdy se též stanou osudnými pro mladé čápy, kteří se do nich zamotají a zůstanou často za ně viset z hnízda.
            Po dvouhodinové práci v koši byla práce dokončena, hnízdo bylo sníženo přibližně na 70 centimetrů s rovnou plochou o průměru zhruba 110 centimetrů a důlkem uprostřed, aby se navracejícím čápům snůška vajec nerozkutálela.
 
 

vytisknout  e-mailem