HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přednášky hasičů v plném proudu a každoročně s velkým zájmem

9. července 2014 - (Ivana Svitáková) - V loňském roce (2013) pražští hasiči likvidovali 2 070 požárů, které si vyžádaly 8 lidských životů, 165 zraněných a škody na majetku za více jak 325 milionů korun. Nejčastější příčinou požárů na území Prahy jsou technické závady a nedbalost dospělých. Vzniku většiny požárů můžeme účinně předcházet, ale pokud přece jenom požár vznikne, můžeme jeho následky zmírnit i vlastním přičiněním. Pražští hasiči likvidují průměrně denně téměř šest požárů. Ale pražští hasiči také pravidelně přednáší nejrůznějším cílovým skupinám v rámci tématu Ochrana člověka za mimořádných událostí o prevenci vzniku požáru, stejně tak o tom, jak se zachovat v případě jeho vzniku. 

Přednáška hasičů pro senioryPřednáška hasičů pro seniory
„ Na nejnovější pražské hasičské stanici v Modřanech máme k dispozici učebnu preventivně výchovné činnosti. Posluchači výchovně vzdělávacího programu jsou především děti mateřských, základních a středních škol. Preventivně výchovná činnost ale není zaměřena pouze na děti, v plném proudu jsou také přednášky pro seniory,“ říká por. PaedDr. Luďka Palzerová, koordinátorka preventivně výchovné činnosti Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy.
 
Stejně jako děti, tak i senioři jsou skupinou obyvatel, která je v případě požáru nejvíce ohrožena. Právě proto by si i oni v případě požáru do příjezdu jednotek požární ochrany měli umět poradit.
 
„Připomínáme, kromě jiného, seniorům, jak důležitá je ostražitost například při vaření. Zaznamenali jsme nejeden požár, který vznikl v kuchyni, kdy obyvatel bytu usnul a místo konzumace oběda přijeli kuchyň, ale i život zachraňovat hasiči,“ dodává por. Palzerová.
 
Senioři jsou vybízeni, aby si do svých domovů pořídili hlásič požáru, který je v případě vzniku požáru hlasitým pískotem upozorní, že se něco děje. Senioři si prohlédnou hasicí přístroj, poslechnou si, jak s ním zacházet. Obsahem přednášky je také problematika únikových východů, volání na tísňovou linku, témata ochrany obyvatelstva a vůbec vzniku mimořádných událostí.
 
„V květnu jsme organizovali v Domě seniorů s pečovatelskou službou v Šalounově ulici ve spolupráci s Městskou částí Praha 11 přednášku, jejímž hlavním tématem byla tentokrát evakuace, která měla v domově seniorů o několik týdnů později formou cvičení proběhnout. Je nejenom zajímavé, ale především prospěšné si evakuaci s hasiči „vyzkoušet“, aby v případě mimořádné události nedocházelo k panice a strachu z toho, co se děje,“ doplnila por. Palzerová.
 
Pražští hasiči v loňském roce uspořádali více jak 208 aktivit preventivně výchovné činnosti, kterých se dohromady zúčastnilo více jak 13 500 účastníků.
 
Text a foto: kpt. Ing. Ivana Svitáková
HZS hl. m. Prahy, odbor požární prevence

vytisknout  e-mailem