HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požárům od komínů lze předejít

(Ivana Svitáková) - Každoročně hasiči likvidují v celé republice desítky požárů způsobených od spotřebičů paliv, kouřovodů nebo komínů. Právě zimní období je na tyto požáry „bohaté“. Těmto požárům se dá účinně předcházet. Co udělat proto, aby nám požár doslova nevzal střechu nad hlavou? Jak často kontrolovat a čistit komín? 


Dodržujte návod výrobce

Každý výrobek, tedy i topidla, jsou opatřeny návodem výrobce, který je nutné dodržet. Týká se mimo jiné instalace topidla, zásady pro jeho užívání, manipulaci a údržbu a pravidelné revize.  Každý spotřebič paliva - topidlo a komín je určen na konkrétní druh paliva, jeho používání je nutné dodržovat.
 
 
Spaliny mohou ohrozit zdraví i život

Před zahájením provozu topidlo zkontrolujte, zda je kouřovod a komín v řádném technickém stavu. Nebezpečí úniku spalin do domu je život ohrožující. Správné připojení kouřovodu či odtahu spalin od spotřebičů podléhá revizi a pravidelné kontrole. Hromadění oxidu uhelnatého v obytných prostorách, který vzniká při spalování, může způsobit smrt otrávením do cca 20 minut, nenávratné poškození mozku nedostatkem kyslíku hrozí již po několika minutách.
 
 
Samozřejmostí je pravidelné vymetání sazí v komíně a vybírání odpadu a kontrola technického stavu. K požáru může dojít také od nedostatečně zajištěných či špatně těsnících komínových dvířek, z nichž mohou vylétávat jiskry a ty způsobit zapálení hořlavých materiálů. Vybírací dvířka u paty komína by neměla být nikdy umístěna v obytných místnostech.
 
Komíny, u nichž byly zjištěny závady, se nesmí používat!
 
Pozor na sálavé teplo

Požár bytu, ilustrační fotografiePožár bytu, ilustrační fotografie
Dodržujte bezpečnou vzdálenost topidla od dalších předmětů v místnosti, stavebních konstrukcí a nezapomeňte na podlahovou krytinu.
Pokud není možné bezpečný odstup dodržet, musíte zajistit kvalitní tepelnou izolaci. Neodkládejte na topné či ohřevné plochy jakékoliv hořlavé předměty!
Topné těleso na pevná paliva zabezpečte ochrannou (nehořlavou) podložkou pod topidlem, které znemožní vznícení podlahy tvořené hořlavými materiály a zabrání také žhavým uhlíkům vypadlým z kamen zapálit okolní předměty. Ochranná podložka by u všech spotřebičů na pevná paliva měla přesahovat půdorys spotřebiče nejméně o 30 cm před přikládacím a popelníkovým otvorem a 30 cm na bočních stranách. V případě skladování hořlavých látek v půdních prostorách se za bezpečnou vzdálenost považuje vzdálenost nejméně 1 m od povrchu komínového tělesa.
 
Žhavý popel může způsobit požár
 
V případě topidel na pevná paliva nezapomeňte na nebezpečí od žhavého popela. Popel nechte zcela vychladnout a uložte ho do nehořlavých nádob. Nevyhazujte žhavý popel do plastových popelnic!
 
Co říká legislativa? Povinnosti, přestupky, pokuta
 
V zákoně o požární ochraně (zákon č.133/1985 Sb., ve znění pozdějších předpisů) je uložena povinnost předcházení požáru, definován přestupek na úseku požární ochrany a výše uložení pokuty:

fyzická osoba je povinna počínat si tak, aby nedocházelo ke vzniku požáru, zejména při používání tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů a komínů, při skladování a používání hořlavých nebo požárně nebezpečných látek, manipulaci s nimi nebo s otevřeným ohněm či jiným zdrojem zapálení;
 
 
přestupku na úseku požární ochrany se dopustí ten, kdo poruší zásady bezpečného provozu tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů a komínů, za tento přestupek lze uložit pokutu do 10 000 Kč.
 
Ve vyhlášce o požární prevenci (vyhl. č. 246/2001 Sb.) je zakotveno, že komíny a kouřovody se udržují v takovém stavebně technickém stavu, aby byla zajištěna požární bezpečnost při provozu připojených tepelných spotřebičů.
 
 
Pravidelné čištění, kontroly a revize komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv
 
Četnost těchto úkonů stanoví v podrobnostech nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Dodržovat tyto termíny je povinností každého uživatele.
 
Kontrolu spalinové cesty i její čištění (kouřovod a komín) provádí odborně způsobilá osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví a vydává o provedené činnosti písemnou zprávu.
 
Pojmy:
Čištění - spalinové cesty sloužící pro odtah spalin od spotřebiče na pevná paliva o jmenovitém výkonu do 50 kW včetně, je možné provádět svépomocí;
Kontrola spalinové cesty - musí vždy provádět osoba odborně způsobilá, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví.
Revize  – ta se provádí vždy při zahájení užívání komínu, dále vždy při změně topného média, výměně spotřebiče nebo jeho nové instalaci. Revize je nutná vždy po každé stavební úpravě komína a po komínovém požáru. Revizi provádí odborně způsobilá osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví.
 
 
 
 
Lhůty kontrol a čištění spalinové cesty, vybírání pevných znečišťujících částí a kondenzátu a čištění spotřebiče paliv za období jednoho roku:
Výkon připojeného
spotřebiče paliv 
Činnost
Druh paliva připojeného spotřebiče paliv
Pevné
Kapalné
Plynné
Celoroční provoz
Sezónní provoz
Do 50 kW včetně
Čištění spalinové cesty
3x
2x
3x
1x
Kontrola spalinové cesty
1x
1x
1x
Výběr pevných (tuhých) znečišťujících částí a kondenzátu
1x
1x
1x
Nad 50 kW
Kontrola a čištění spalinové cesty
2x
1x
1x
Výběr pevných (tuhých) znečišťujících částí a kondenzátu
2x
1x
1x
Čištění spotřebiče paliv
2x
Nejméně podle návodu výrobce
 
Doplňující pravidla k tabulce:
  • Za sezónní provoz se považuje provoz spalinové cesty pro spotřebiče paliv po dobu nepřesahující v součtu 6 měsíců v kalendářním roce.
  • U jednovrstvého (nevyvložkovaného) zděného komína pro spotřebiče na plynná paliva se lhůty kontrol a čištění řídí lhůtami kontrol a čištění spotřebiče na pevná paliva.
  • Při kontrolách a čištění dvakrát ročně se tyto činnosti provádí v přiměřených časových odstupech, přičemž mezi jednotlivými kontrolami nebo čištěními nesmí uplynout doba kratší 6 měsíců.
  • Při kontrolách a čištění třikrát ročně se tyto činnosti provádí v přiměřených časových odstupech, přičemž mezi jednotlivými kontrolami nebo čištěními nesmí uplynout doba kratší 4 měsíců.
  • Pojistný (rezervní) komín používaný pro odvod spalin ze spotřebiče na pevná paliva v případech, kdy nelze zajistit topení jiným způsobem, se kontroluje a v případě potřeby i čistí nejméně jedenkrát za rok.
  • Spalinová cesta určená pro odvod spalin ze spotřebiče na pevná paliva sloužícího v živnostenské provozovně k přípravě pokrmů se kontroluje a čistí jedenkrát za dva měsíce.
  • Ve stavbě pro rodinnou rekreaci se kontrola čištění spalinové cesty provádí nejméně jedenkrát za rok.
 
 
Nepodceňujte požární bezpečnost provozu topidel i čištění komína
 
V roce 2013 na území hlavního města Prahy vzniklo 18 požárů od spotřebičů paliv nebo komínů, škody se vyšplhaly na více jak jeden milion korun a 5 lidí bylo při těchto požárech zraněno.
 
Provoz karmy vyžaduje nepodceňovat bezpečnostní pravidla
 
Pražští hasiči také např. 8. 2. 2015 byli přivoláni k měření koncentrace oxidu uhelnatého v prostorách bytu v Praze 4, kde koncentrací oxidu uhelnatého vzniklého nedokonalým spalováním při provozu karmy, bylo ohroženo zdraví obyvatel bytu.  Týž den hasiči zasahovali v dalším bytě, se zdraví a život ohrožující koncentrací oxidu uhelnatého, jehož výskyt byl opět způsoben provozem karmy.
 
Hasiči upozorňují na důsledné dodržování bezpečnostních pravidel při provozu karmy, a to především v pravidelných kontrolách spotřebiče, bezzávadném odvodu kouře a zajištění přívodu kyslíku. Provoz karmy je podmíněn dostatečným přívodem spalovacího vzduchu. Jedovatý oxid uhelnatý nezapáchá, a proto může dojít k tomu, že si obyvatelé bytu nevšimnou jeho hromadění v místnosti a postupně dochází k malátnosti, bezvědomí, zástavě oběhu a smrti.
 
 text: kpt. Ing. Ivana Svitáková
úsek prevence HZS hl. m. Prahy
foto: archiv HZS hl. m. Prahy
 

 

 
 
http://www.hzscr.cz/clanek/pozar-bytu-od-primotopu.aspx
 
8. 1. 2015 - požár bytu způsobený nedbalostí při nedodržení bezpečnostních pravidel při použití přímotopu.
 

vytisknout  e-mailem