HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

HZS Jihočeského kraje poprvé obdržel nové cisterny z Fondu zábrany škod

Historicky první cisterny získal dnes jihočeský profesionální sbor z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Slavnostní předání nové techniky do celé České republiky proběhlo dnes dopoledne na Palackého náměstí v Poličce.  

V první centrální zakázce z Fondu zábrany škod pořídili hasiči 25 nových cisteren, které budou sloužit po celé republice. Náměstek krajského ředitele HZS Jihočeského kraje plk. Mgr. Zdeněk Kala, MBA, si dnes z rukou generálního ředitele HZS ČR genmjr. Drahoslava Ryby a výkonného ředitele České kanceláře pojistitelů Mgr. Jana Matouška převzal klíčky od dvou cisteren. Jedna z nich je pro hasiče v Jindřichově Hradci, druhá bude dislokována na stanici ve Strakonicích.

Jaké jsou nové pořízené cisterny?
Nové jihočeské cisterny CAS 20 S2T, jsou vyrobeny na podvozku Tatra Terno od společnosti Tatra Trucks, a. s. Jedná se o podvozek, který je schopný jezdit i mimo komunikace, nemá problém jet v blátě nebo ve sněhu. Cisterna se dokáže brodit vodou až do hloubky 80 cm.
V nástavbě, jejímž výrobcem je společnost THT Polička, s. r. o., je instalována nádrž na 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla.  Průtok lze nastavit na 800 – 2000 litrů za minutu a účinný dostřik kompaktním proudem je 50 metrů. Nástavba cisterny je v tzv. technickém provedení, což znamená, že je vybavena hydraulickým vyprošťovacím zařízením a další vybavením na technické typy zásahů.
Auto je vybaveno automatickou převodovkou s hydrodynamickým měničem, kterou výrobce použil na tomto podvozku jako novinku. Řazení probíhá bez přerušení přenosu točivého momentu. Na obou nápravách byly také poprvé použity kotoučové brzdy. V přední části vozu je na podélnících rámu v předním nárazníku uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN v úhlu až 15°.

Co je fond zábrany škod České kanceláře pojistitelů a jak funguje?
Fond zábrany škod je zřízen zákonem č. 168/1999 Sb., a věcně ho spravuje Česká kancelář pojistitelů, profesní organizace pojišťoven, které jsou oprávněny na území České republiky provozovat pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení). Tyto pojišťovny do fondu zábrany škod odvádí ročně 3 % z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.
Smyslem zřízení Fondu zábrany škod je zapojení pojišťoven do financování požární ochrany, integrovaného záchranného systému a vlastně do celého bezpečnostního systému. Proto jsou prostředky z fondu rozdělovány mezi základní složky integrovaného záchranného systému, tedy hasiče, policisty a záchranáře, a to včetně dobrovolných hasičů, a dále také do ostatních složek IZS, které například realizují projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích (Besip) či programy prevence v oblasti škoda z provozu vozidel.
Z fondu zábrany škod obdržel Hasičský záchranný sbor za rok 2015 celkem 262 mil. Celková cena 25 nově pořízených cisteren je 174 milionů.
Více informací: www.fondzabranyskod.cz.

Fotografie z předání budou k dispozici na stránkách Generálního ředitelství HZS ČR.

Odkazy do noveho okna

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 11. 2016 (6)

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 1... 

Detailní náhled

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 11. 2016 (5)

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 1... 

Detailní náhled

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 11. 2016 (4)

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 1... 

Detailní náhled

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 11. 2016 (3)

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 1... 

Detailní náhled

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 11. 2016 (2)

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 1... 

Detailní náhled

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 11. 2016 (1)

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 1... 

Detailní náhled

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 11. 2016 (7)

Nová cisterna, Jindřichův Hradec - 23. 1... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem