HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak bezpečně grilovat

Sezóna grilování pomalu začíná a je tedy nejvyšší čas připomenout si několik základních zásad a doporučení, které bychom měli při grilování držet.  

Něž začneme grilovat
 
Ještě než se do grilování pustíme, měli bychom řádně a důkladně prostudovat návod výrobce a seznámit se s tím, jak bezpečně gril používat. Důležité je pochopitelně tento návod důsledně dodržovat. V žádném případě není vhodné gril jakýmkoliv způsobem vylepšovat nebo „modernizovat“. Vybrat musíme také vhodné místo pro grilování. Gril by měl být za všech okolností stabilní a dostatečně vzdálený od hořlavých předmětů.
 
Na trhu je několik typů grilů. Na co si musíme u jednotlivých typů dávat pozor?
 
U elektrických grilů je nutné dávat si pozor zejména na nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Pamatovat bychom měli také na pravidelnou kontrolu síťového přívodního kabelu. Tuto kontrolu zaměříme především na to, jestli kabel nevykazuje jakékoliv známky poškození. Elektrický gril nesmí být používán v blízkosti hořlavých látek, jako jsou papíry, záclony, závěsy, textilie atd. 
 
U plynových grilů si musíme dát pozor na únik plynu a sestavujeme je se zvýšenou opatrností. Důraz přitom klademe na připojování a odpojování hadic od tlakové nádoby s plynem.
 
U grilů na dřevěné uhlí představuje největší nebezpečí odkapávající tuk, který kape přímo do rozžhaveného uhlí. Tyto grily jsou také méně stabilní a mohou se snadno převrhnout, toto riziko hrozí hlavně u těch levnějších plechových grilů. Pozor si musíme dát také na uhlíky a po ukončení grilování je důkladně uhasit.
 
Obliba grilování na balkónech domů roste
 
Riziko vzniku požáru nebo úrazu číhá všude, jak při grilování venku, tak při grilování na balkóně. Na balkóně se většinou pohybujeme ve stísněnějším prostoru a také tam obvykle máme odložených i pár hořlavých věcí a právě vedle nich by grilování v žádném případě probíhat nemělo. Nesmíme také zapomínat na to, že kouřem také můžeme do značné míry obtěžovat sousedy.
 
Ani po ukončení grilování nesmíme rizika podcenit
 
Po ukončení grilování je nutné se podívat, jestli je gril opravdu vypnutý a zabezpečený. Rozžhavené uhlíky z grilu necháme zcela vychladnout a pak je nutné je uložit do popelnice.
 
Vzniklý požár nezapomeňte ohlásit hasičům
 
Ze zákona také vyplývá povinnost ohlásit každý požár hasičům. Kdo tak neučiní, vystavuje se jednak riziku, že mu pojišťovna nevyplatí odpovídající pojistné plnění, ale také možné sankci ze strany hasičů za nenahlášení požáru.
 
kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí
 

vytisknout  e-mailem