HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

USAR tým bude muset obhájit nejvyšší úroveň připravenosti

AKTUALIZACE 

 

Český USAR tým získal vysoké hodnocení
 
Po dobu 3 dnů obhajoval svojí nejvyšší úroveň připravenosti zasahovat při mezinárodních záchranných operacích český USAR tým (zkratka názvu Urban Search and Rescue, který označuje vyhledávání a záchranu v obydlených oblastech).
 
Náročné cvičení, při kterém museli čeští hasiči, kynologové i zdravotníci před mezinárodním týmem expertů prokazovat že si bez chyby poradí v podmínkách zemí zasažených přírodními katastrofami, mají zdárně za sebou.
 
Od středy 17. června do pátku 19. června si USAR tým spolu s generálním ředitelstvím HZS ČR prošel všemi činnostmi, které je potřeba vykonat v rámci mezinárodních záchranných operací. Od obdržení žádosti o mezinárodní pomoc, přes rozhodovací proces o vyslání týmu, aktivaci USAR týmu, balení a odlet do postižené země, celní a imigrační procedury, až po vybudování tábora, který je v místě katastrofy zcela nezávislý na místních zdrojích a samotného vyhledání, vyproštění a prvotního ošetření osob uvězněných v sutinách.
 
Všechny tyto činnosti jsou hodnoceny klasifikačním expertním týmem, který je složen ze zástupců mezinárodní poradní skupiny pro vyhledávání a záchranu osob (INSARAG) při OSN z Austrálie, Číny, Islandu, Belgie, Finska, Maďarska a Německa. Bodována je téměř stovka činností. Nesplnění jediného bodu z těchto požadavků znamená neudělení certifikace.
 
Náš USAR tým ale v rámci cvičení prokázal svojí nejvyšší připravenost a to, že právem patří do skupiny, kterou tvoří pouze 29 týmů z celého světa.
 
Český těžký USAR odřadu je složen z 69 osob. Toho je 56 příslušníků HZS hl. m. Prahy a HZS Moravskoslezského kraje, 1statik, 2 lékaři z Úrazové nemocnice v Brně a 10 kynologů vlastnících atesty ministerstva vnitra. Příslušníci HZS ČR jsou do odřadu vybíráni na základě zdravotní a psychické způsobilosti, jsou předem očkováni proti nakažlivým nemocím a odborně připravováni. K dalším požadavkům patří znalosti cizích jazyků, velitelské funkce a odborná specializace.
 
Hlavním úkolem USAR odřadu je vyhledání, vyproštění a prvotní ošetřeníosob uvězněných v sutinách objektů, zřícených následkem přírodních katastrof, nehod či úmyslného jednání. USAR odřad je způsobilý k vyhledávání s pomocí vyhledávacích psů a vyhledávací techniky, k vyzvednutí těžkých nákladů, k prořezávání železobetonu a ocelových konstrukcí, k záchraně s využitím lan, ke stavbě vzpěr a k odhalování i izolaci nebezpečných materiálů. Cílem USAR operací je zachránit co největší počet lidí v co nejkratším čase a zároveň minimalizovat riziko pro záchranáře.
 
Poslední zásahy USAR odřadu v ČR
4. 9. 2014 – Zřícení rekonstruovaného mostu ve Vilémov u Havlíčkova Brodu
5. 2. 2014 – Výbuch plynu a požár rodinného domu v Martinově u Ostravy
15. 9. 2013 – Výbuch plynu a zřícení dvou bytů v Šumbarku u Havířova
29. 4. 2013 – Výbuch plynu a částečné zřícení budov v Divadelní ulici na Praze 1
17. 2. 2013 – Výbuch plynu a požár bytového domu ve Frenštátu pod Radhoštěm
 
Zahraniční mise českého USAR odřadu
2015 Nepál (pouze logistická část týmu)
2005 Pákistán (pouze logistická část týmu)
2003 Irán
1999 Turecko

 


Na český USAR tým čeká po pěti letech od jeho certifikace náročná zkouška. Svojí připravenost plnit úkoly v oblasti vyhledávání a záchrany osob ve zřícených budovách v rámci mezinárodních záchranných operací v oblastech postižených zemětřesením nebo jinou mimořádnou událostí následovanou zřícením budov bude muset znovu prokázat před klasifikačním expertním týmem, který je složen ze zástupců mezinárodní poradní skupiny pro vyhledávání a záchranu osob (INSARAG) při OSN z Austrálie, Číny, Islandu, Belgie, Finska, Maďarska a Německa.

 
Svojí certifikaci Úřadu OSN pro koordinaci humanitární pomoci, deklarující úroveň HEAVY (tzn. nejvyšší úroveň připravenosti) získal český tým v říjnu roku 2010. Povinná re certifikace probíhá každých pět let.
 
„Týmů, tak profesionálních jako je ten náš, je v tuto chvíli na celém světě jen 29.Je to hlavně z toho důvodu, že pravidla pro získání certifikace jsou velmi striktní a náročná na splnění. Takto certifikované týmy má ještě například Japonsko, Velká Británie či sousední Německo. Pokud si nějaká země vyžádá pomoc, je pro ní certifikovaný tým zárukou předem stanovených standardů a profesionální úrovně.“  Říká kpt. Ing. Martin Pávek, koordinátor celého cvičení.
 
V rámci re certifikačního cvičení, které se uskuteční v termínu 17. až 19. června 2015, musí USAR tým prokázat,že si udržuje po organizační, operační, taktické, technické a odborné stránce připravenost zasahovat v místě mimořádné události podle mezinárodních standardů.
 
Námět cvičení je jasný. Dne 16. června 2015 zasáhlo fiktivní zemi Kaznějovsko ničivé zemětřesení. Následkem zemětřesení došlo k totální destrukci většiny budov a přilehlých průmyslových oblastí, u zbylých stojících objektů je předpoklad vážného narušení stability. Je reálný předpoklad také zavalení velkého počtu osob pod troskami budov. Zemětřesení vážně narušilo infrastrukturu v celé oblasti včetně dodávek vody a narušeny jsou také energetické sítě. Postižená země sama situaci nezvládá, a tak prostřednictvím mezinárodních organizací žádá o pomoc ze zahraničí.
 
Samo cvičení začíná přijetím žádosti o pomoc operačním střediskem MV - generálního ředitelství HZS ČR. Cvičit se budou kromě praktických činností v terénu, tedy vyhledání a vyproštění obětí ze sutin zřícených budov (použiti budou figuranti), také organizační a taktické činnosti. Mezi nimi například rozhodovací proces vyslání odřadu, balení vybavení, svoz kynologů a lékařů, lékařské a veterinární prohlídky, celní a imigrační procedury po příletu a další. Každá fáze procesu od přijetí žádosti o pomoc až po návrat týmu z postižené země je velmi pečlivě hodnocena.
 
Co bude mezinárodní hodnotitele zajímat nejvíc, shrnuje opět kpt. Martin Pávek „Tým hodnotitelů sleduje každou část procesu spojeného s vysláním týmu, tvorby veškeré dokumentace, předávání informací, komunikace týmu v postižené zemi, schopnost být naprosto samostatný či spolupracovat s ostatními týmy a místní samosprávou. V neposlední řadě se přísně hodnotí i vyhledávání a záchrana osob ve zřícených budovách. Hodnocena je každá fáze podle specifických požadavků. Manuál pro hodnotitele má několik desítek stran a bodů, které se hodnotí, těch je skoro stovka. Nesplnění jediného bodu z těchto požadavků znamená neudělení certifikace.“
 
Poznat atmosféru v oblasti po ničivém zemětřesení budou moci i novináři, kteří jsou do areálu v Kaznějově, který velmi autenticky takovou událost simuluje, zváni.
 
V rámci programu, který je pro ně připraven, se budou moci seznámit s tím, jak to vypadá v táboře, který je vždy v dané zemi zcela soběstačný, jak probíhá organizace záchranných prací, jak jsou jednotlivé týmy nasazovány, a aktivně se budou moct účastnit i samotného vyhledávání a záchrany osob ze sutin.
 
POZVÁNKA PRO NOVINÁŘE 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem