HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace o výjimkách z pojištění odpovědnosti provozu

Dle §7 odstavce 1, písmena a) a odstavce 1, písmena d) zákona č. 30/2024 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, jsou vozidla složek IZS, vč. vozidel obce provozovaných jednotkou sboru dobrovolných hasičů obce, vyňata z pojištění odpovědnosti provozu vozidla. Tyto tzv. „výjimky“ jsou spravovány MV – GŘ HZS ČR a dále jednotlivými HZS krajů.

Zařazení vozidla
Jedná-li se o vozidlo JSDH obce, je třeba dodat následující:

•    Vyplněnou žádost o zařazení vozidla – je nutné jasně identifikovat vozidlo (vč. RZ, čísla ORV / TP a VIN), dále je potřeba podpis a
     razítko starosty obce
•    Prohlášení o shodě / certifikát od výrobce nástavby (pokud je jí vozidlo vybaveno)
•    Celková fotografie vozidla
•    Další dokumenty (fotokopie TP / ORV, kupní či darovací smlouva)

U vozidel, kde je vlastníkem SDH, ale provozovatel JSDHO (tedy obec), je třeba dodat i smlouvou o výpůjčce požárního vozidla uzavřenou mezi SDH (spolkem) a obcí. Vzor lze najít níže.

Pokud pořizujete vozidlo z jiného kraje, které však již bylo na této „výjimce“ zařazeno (např. nákup od jiné JSDH) je třeba znát datum, ke kterému bylo vozidlo v daném kraji vyřazeno, a to uvést na žádost.

Jedná-li se o vozidlo složek IZS (základních i ostatních), je třeba následující:

•    Vyplněnou žádost o zařazení vozidla – je nutné jasně identifikovat vozidlo (vč. RZ, čísla ORV / TP a VIN), dále je potřeba podpis a razítko statutárního zástupce
•    Prohlášení o shodě / certifikát od výrobce nástavby (pokud je jí vozidlo vybaveno)
•    Celková fotografie vozidla
•    Další dokumenty (fotokopie TP / ORV, kupní či darovací smlouva)

Dále je třeba mít uzavřenou Dohodu o poskytnutí pomoci na vyžádání (dle § 21 zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému) s HZS Středočeského kraje (pokud již dohoda existuje, stačí pouze aktualizovat přílohu se seznamem techniky).

Vyřazení vozidla
Vyřazení vozidla je třeba dodat následující:

•    Vyplněnou žádost o zařazení vozidla – je nutné jasně identifikovat vozidlo (vč. RZ, čísla ORV / TP a VIN), dále je potřeba podpis a razítko starosty obce

Dokumenty k provedení výše zmíněných úkonů odesílejte elektronickou formou na emailovou adresu: stc.vyjimky@hzscr.cz Na tento email lze zároveň směřovat jakékoliv dotazy ohledně této agendy.

vytisknout  e-mailem