HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči, jak je možná neznáte

V policejní škole si zkouší hasičskou práci i policistéV policejní škole si zkouší hasičskou práci i policisté
Práce vyšetřovatelů je doslova mravenčí. Zjistit příčinu vzniku požáru není totiž mnohdy vůbec lehké.Práce vyšetřovatelů je doslova mravenčí. Zjistit příčinu vzniku požáru není totiž mnohdy vůbec lehké.
Vyšetřovatelé hasičů se také vzdělávají.Vyšetřovatelé hasičů se také vzdělávají.
 
 
            Profesionální hasiči v Pardubickém kraji velmi úzce spolupracují s kriminalisty. Důvodem jejich mnohem výraznější spolupráce je lepší orientace v místě požáru a zajišťování potřebných stop.
 
Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje se podílí na kurzu pro kriminalistické techniky, v němž se účastníci zabývají problematikou zjišťování příčin vzniku požáru. V hale ve Vyšší policejní škole v Opatovicích nad Labem je připraveno několik úseků, v němž jsou modelovány situace požárů, jako požár v kuchyni, požár počítače v kanceláři, požár v obývacím pokoji, a to s nejčastějšími příčinami vzniku požárů včetně úmyslného založení požáru.
Úkolem kurzistů je ohledat místo požáru, nafotit veškeré stopy a zjistit příčinu vzniku požáru. Tým vyšetřovatelů z HZS Pardubického kraje kpt. Bc. Daniel Norek, nprap. Václav Dostál a plk. Mgr. Pavel Nejtek, jež mají na starosti tento kurz, vycházejí z praxe v oblasti zjišťování příčin vzniku požáru, prevence a spolupráce s jednotkami požární ochrany na místě události. Tady pravidelně asistují a provádějí hašení cvičných požárů příslušníci ze stanice Pardubice. „Pro kriminalisty je připravena hala rozdělená do několika úseků, ve kterých se modelují požáry. Jednou z modelových situací byl požár v dílně, kdy okuje od sváření zapadla do hořlavého materiálu. Vyšetřovatelé hasičů namodelovali také požár v ubytovně, kdy na jedné z postelí došlo k požáru od odhozeného nedopalku cigarety,“ vyjmenovává situace plk. Mgr. Pavel Nejtek a hned doplňuje, že „několik požárů proběhlo i v provizorní kanceláři, kde hořel například počítač nebo zde bylo simulováno úmyslné zapálení. Vyšetřovatelé z HZS Pardubického kraje také nasimulovali požár v kuchyni, kdy vlivem nedbalosti při manipulaci s mikrovlnou troubou došlo k požáru s následným rozšířením i na kuchyňskou linku.
 
Samotní vyšetřovatelé příčin vzniku požáru ale nezůstávají pozadu a také se vzdělávají. Pro ně je připraven speciální kurz v Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč.
Kromě teorie je i zde důležitá praxe. V trenažéru vybudovaném v roce 2012 je připraveno hned několik stanovišť. Pořadatelé kurzů nejprve nasimulují požár na jednotlivých stanovištích a poté pozvou kurzisty – vyšetřovatele, aby kompletně zajistili místo požáru se všemi stopami. „Vyšetřovatelé musejí zjistit základní údaje o majiteli či provozovateli daného simulovaného hořícího objektu, co se v objektu provozovalo za činnosti, co předcházelo vzniku požáru, zda byl někdo přítomen, určují ohniska svědecká, požární i kriminalistická a provádí další úkony související se zjišťováním příčin vzniku požáru.
Na závěr kurzu poté získané informace zapracují do odborného vyjádření o požáru.“ říká vyšetřovatel HZS Pardubického kraje Václav Dostál.
Na závěr jsou účastníci seznámeni s tím, jak požár probíhal a to formou fotodokumentace a video. Všechny simulované požáry byly sledovány také pomocí termokamery, aby účastníci viděli, jak s rozvojem požáru narůstá teplota a jakých hodnot může dosáhnout.
 
 
 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem