HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mistrovství záchranných týmů HZS Pardubického kraje a skupin IZS

 
 
            Dne 1. června od 10 hodin se vodní dílo Pastviny promění v záchranné centrum – konat se tady bude Mistrovství záchranných týmů HZS Pardubického kraje a skupin IZS. Pořadatelem je MS vodní záchranná služba ČČK Pastviny. Spolupořadatelem je Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje a členové SDH Orlickoústecka. Mistrovství se koná pod záštitou hejtmana Pardubického kraje.
 
Pětičlenné týmy budou mít za úkol splnit hned několik disciplín:
Nejprve musí záchranáři projet na vodní hladině člunem slalom, který bude sestaven ze čtyř bójek v řadě za sebou. Po projetí slalomu budou muset soutěžící týmy provést zacouvání s člunem do ohraničeného a vymezeného prostoru, poté tým pokračuje k dalšímu stanovišti, kde musí zachránit postiženou osobu. Záchrana a naložení postiženého do člunu musí být provedena šetrně a s maximální ohleduplností. Záchranný tým musí také během závodu vyvázat člun předepsaným způsobem na vazák. Každý člen týmu si vylosuje uzel, který v praktickém zadání předvede (například – osmičkový uzel, lodní, rybářský uzel, tažnou smyčku i prusíkův uzel).
Na dalším stanovišti provede tým kardiopulmonální resuscitaci (kardiopulmonální resuscitaci je metoda, jejíž pomocí oddalujeme klinickou smrt a zamezujeme nevratným poškozením životně důležitých orgánů. Do kardiopulmonální resuscitace řadíme nepřímou srdeční masáž a plicní ventilaci). Všechny týmy řeší stejnou situaci: postižený je v bezvědomí, nedýchá, nemá srdeční akci, nekrvácí, bez úrazu. Na dalším stanovišti je simulováno ošetření postiženého a následný transport ke stanovišti zdravotnické záchranné služby.
            Během závodu se jednotlivým týmům měří čas, sleduje se odbornost zásahu a za nesplnění úkolů se udělují trestné body.
 
Cílem této soutěže je předat si zkušenosti mezi jednotlivými skupinami v záchranářské činnosti a zvládnutí techniky jízdy s motorovým člunem.
 
Závodníci musí mít ve výbavě člun (vybaven dle plavebního řádu), neoprenové obleky, záchranné pomůcky, základní zdravotnické vybavení (vakuová dlaha, vakuová matrace, krční límec, zdravotnické šátky, nosítka, desky, folie, lékárničku).
 
 
 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem