HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Instrukčně metodické zaměstnání techniků chemické služby

IMZ Chemiků dvou krajů

Od 10. do 13. června 2024 se konal již 19. ročník akce, která posouvá hranice odborné přípravy: instrukčně metodické zaměstnání techniků chemické služby HZS Pardubického a Královéhradeckého kraje. Po osmnácti letech pořádání zaměstnání na Seči jsme letos zvolili novou lokalitu - malebnou Wolkerovu planinu, tábořiště DDM Hlinsko nad obcí Svratouch.

Akce byla rozdělena do dvou turnusů a lektoři přivítali techniky chemické a technické služby ze všech koutů obou krajů. Letošní téma? Dekontaminace ve všech jejích podobách – od chemických látek přes B-agens až po radioaktivní kontaminaci. Hasiči si na třech stanovištích prakticky vyzkoušeli vytvoření zjednodušeného dekontaminačního stanoviště, dekontaminaci zasahujících a nového kontejnerového stanoviště dekontaminace osob, zapůjčeného SSHR,“ uvedl kpt. Bc. Lukáš Žejdlík – technik chemické služby Krajského ředitelství HZS Pardubického kraje.

Během akce hasiči pracovali s prostředky pořízenými z programu REACT-EU, jako jsou fogátory ECATECH, dekontaminační zařízení FOBACON a prostředky pro dekontaminaci ploch. Další blok se věnoval detekci a identifikaci látek – specialisté z Institutu ochrany obyvatelstva oživili principy funkce čidel a jejich správné používání. Hasiči si navíc vyzkoušeli identifikaci látek pomocí špičkových přístrojů jako Ramanův a infračervený spektrometr.

Velkým hitem byla prezentace „Zdravý hasič“, která rezonovala jak u veteránů, tak nováčků. HZS Pardubického kraje dlouhodobě pracuje na zlepšení podmínek služby výjezdových hasičů. Do praxe jsou zaváděny principy švédských a amerických hasičů. Inspirací pro nás jsou také kolegové z HZS SČK a JMK. Ochrana zdraví hasičů je také prioritou při tvorbě projektových dokumentací v rámci plánované výstavby nových hasičských stanic.

Firma DEVA – výrobce ochranných oděvů, představila novinky v praní a impregnaci zásahových oděvů. Zajímavé byly také praktické tipy, jak se vyvarovat nejčastějších chyb při údržbě zásahových oděvů.

Zástupci české firmy Malina-SAFETY nás navíc seznámili s nejnovějšími trendy v ochranných maskách, filtrech a filtroventilačních jednotkách.

Za velikou podporu děkujeme:

Dekonta a.s., Happy End CZ a.s, MALINA - Safety s.r.o., DEVA F-M. s.r.o.

kpt. Mgr. Jakub Stryka - zastupující tiskový mluvčí

Odkazy do noveho okna

svratouch_1

svratouch_1 

Detailní náhled

svratouch1

svratouch1 

Detailní náhled

svratouch2

svratouch2 

Detailní náhled

svratouch3

svratouch3 

Detailní náhled

svratouch4

svratouch4 

Detailní náhled

svratouch5

svratouch5 

Detailní náhled

svratouch6

svratouch6 

Detailní náhled

svratouch7

svratouch7 

Detailní náhled

svratouch8

svratouch8 

Detailní náhled

svratouch9

svratouch9 

Detailní náhled

svratouch10

svratouch10 

Detailní náhled

svratouch11

svratouch11 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem