HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak bojují čeští hasiči s požáry v Řecku den po dni

Situace s lesními požáry, které sužují Řecko v průběhu celého léta se opět zhoršila a Řekové požádali prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie během dnešního odpoledne o pomoc, konkrétně o letecké hašení a pozemní týmy hasičů. Česká republika na tuto žádost obratem zareagovala a nabídla moduly pro letecké i pozemní hašení. Nasazení obou týmů zprostředkovalo během pár hodin MV-GŘ HZS ČR a jeho národní operační a informační středisko – obě nabídky byly řeckou stranou večer akceptovány. 

recko_letak.jpgrecko_letak.jpgOdřad pro letecké hašení s vrtulníkem Black Hawk zahrnuje kromě šestičlenné letecké posádky devět hasičů – velitele odřadu, čtyři letecké záchranáře (HZS Moravskoslezského kraje) a čtyři příslušníky Záchranného útvaru HZS ČR, kteří se postarají o pozemní podporu a převoz dvou flexi tanků (velkoobjemových nádrží), které se mohou využít pro nabírání vody do bambivaků v terénu. Předpoklad je, že tým bude operovat na řeckém území sedm dní. Pozemní část týmu odjede do Řecka během úterý 22. 8. 2023, posádka s vrtulníkem odletí po zajištění nezbytných administrativních úkonů posléze. Cílem pro vrtulník bude letiště Tatoi severně od Athén. Tým pak bude operovat dál podle instrukcí Řeků.

Hasičský záchranný sbor ČR nabídl zároveň Řecku modul pozemního hašení. Ten je v pohotovosti už od druhé poloviny července, kdy situace s požáry v Řecku eskalovala poprvé. Odřad čítá celkem 64 lidí (53 hasičů, 7 záchranářů, 4 členové podpůrného týmu servisních pracovníků výrobců zásahových vozidel) a 33 kusů zásahové a další techniky. Připraveny jsou tři hasební segmenty, v každém jsou tři cisternové automobilové stříkačky, čtyřkolka s výbavou na hašení lesních požárů, dopravní automobily a vše doplňují další vozidla logistiky. Součástí je také tým Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy s vozidlem Fénix, který zajistí hasičům zdravotnickou podporu. Celý modul je koncipován tak, aby byl maximálně soběstačný pro nasazení po dobu až 10 dnů. Místo působení bude upřesněno. Odjezd se předpokládá v úterý ve 13 hodin ze shromaždiště v Podivíně (Jihomoravský kraj), předpokládáme dojezd modulu ve středu ve večerních hodinách do Řecka (s přestávkou v bulharské Sofii).

Modul pro letecké hašení

  • vrtulník Black Hawk s šestičlennou posádkou, bambivak na 3 tisíce litrů vody
  • velitel odřadu a 4 letečtí záchranáři (HZS Moravskoslezského kraje)
  • 4 příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR
  • Přeprava: letecky vrtulníkem a pozemní cestou
  • Odjezd: 22. 8. 2023 – čas bude upřesněn

Modul pro pozemní hašení

  • 53 příslušníků HZS Středočeského kraje, HZS Olomouckého kraje, HZS Jihomoravského kraje, HZS Moravskoslezského kraje, HZS hl. m. Prahy, Záchranného útvaru HZS ČR, SOŠ a VOŠ požární ochrany HZS ČR
  • 7 záchranářů ZZS hl. m. Prahy s vozidlem Fénix
  • 4 servisní pracovníci výrobců zásahových vozidel
  • Celkem 3 hasební segmenty, v každém segmentu jsou dvě cisternové automobilové stříkačky CAS 20, jedna CAS 30, dopravní automobil a čtyřkolka s přívěsem s výbavou na hašení lesních požárů
  • Další vozidla: nákladní automobily, kontejnery (např. tankovací), nosiče kontejnerů
  • Přeprava: pozemní cestou
  • Odjezd: 22. 8. 2023 v 13:00 ze seřadiště v Podivíně

22.8.2023, 10:00

Tým příslušníků HZS MSK v čele s velitelem modulu pro pozemní hašení plk. Ing. Jiřím Němčíkem vyrazil v 9:45 na seřadiště v Podivíně.

2023_08_22-recko_odjezd_2.jpeg2023_08_22-recko_odjezd_2.jpeg

24.8., Oba české týmy jsou v Řecku a už se zapojily do hašení

Pozemní tým hasičů a záchranářů dojel po 1800 kilometrů dlouhé cestě až k řecko-tureckým hranicím, kde je nasazen na likvidaci rozsáhlých požárů v přírodním prostředí. Do hašení se zapojil také vrtulník Black Hawk.

Pozemní modul hašení

Pozemní tým, který měl za cíl oblast Alexandroupolis, dorazil na místo nad ránem, ve spolupráci s místními hasiči byly doplněny pohonné hmoty a hasební voda do velkoobjemových cisteren. Během dopoledne se kontingent přesunul na svou základnu, která je asi 50 km od Alexandroupolis v blízkosti řecko-turecké hranice. Odpoledne prováděli hasiči průzkum okolí, už ve vzdálenosti 20 km od základny probíhá v terénu pozemní i letecké hašení. Ještě dnes odpoledne tak vyslal velitel skupinu 25 hasičů s cisternami do terénu. Vystřídají rumunské hasiče, kteří jsou nasazeni celý den, tým bude pracovat do setmění. Primárním úkolem bude připravit obranné pásmo v hornatém terénu kolem vesnice Dadia, která je ohrožena požárem.

V pátek ráno bude už nasazen celý tým 45 hasičů s 9 cisternovými automobilovými stříkačkami a další technikou, bude bránit před ohněm okolí a přímo obci Dadia. Nasazení týmu se při zachování střídání předpokládá od ranních hodin do soumraku.

Modul leteckého hašení

Ve 13 hodin řeckého času odletěl vrtulník Black Hawk s posádkou (dva piloti, dva technici a jeden řecký koordinátor) z letiště Tatoi na své první nasazení do oblasti Tanagra (severně od Athén). Na tomto místním letišti probíhá zároveň doplňování paliva. Vrtulník hasí vodou, kterou nabírá do bambivaku z moře, na jedno naplnění palivové nádrže vydrží létat asi dvě hodiny. Při celodenním nasazení se předpokládá, že bude vrtulník létat od úsvitu do soumraku.

2023_08_24_recko_1.jpg2023_08_24_recko_1.jpg

Celou situaci v Řecku komplikuje silný vítr, v místě panují vysoké teploty. Aktuální oficiální informace evropského Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události (ERCC) hovoří o tom, že zasahujeme u nejrozsáhlejšího požáru v přírodním prostředí, který se letos na území států EU rozhořel. Zároveň je to na plochu největší požár v Řecku od roku 2000.

25.8.

Dnes budou čeští hasiči pokračovat v hasebních pracích v terénu ve stejné oblasti kolem vesnice Dadia. Pokud se situace nezmění, je zde předpoklad nasazení 2 hasebních segmentů (30 hasičů, 6 cisteren) a připojí se k nim i výjezdová skupina pražských zdravotnických záchranářů.

Nasazení modulu leteckého hašení - Dnes bude vrtulník Black Hawk s českým týmem pomáhat hasit rozsáhlý požár v oblasti Distomo (severozápadně od Athén). Nedaleko této oblasti měla umístit pozemní podpora leteckého týmu i flexi tanky (nádrže pro plnění bambivaku). Podnikli jsme pro to i kompletní technickou přípravu. Nakonec bylo ale nasazení flexi tanků zrušeno - místo, kde měly stát bylo zachváceno požárem. Jsou ale připraveny pomoci, kde to bude z pohledu řecké strany vhodné

26.8.

Pozemní modul hašení

Pozemní tým českých hasičů zůstává od svého příjezdu v nasazení v terénu kolem vesnice Dadia a jejím širším okolí. Daný úsek se podařilo hasičům po dvoudenní práci udržet v bezpečí, což potvrdil i sobotní ranní průzkum, v okolí nedocházelo k novým vzplanutím. Co může situaci zkomplikovat, je silný nárazový vítr, který zcela změnil směr a může tak iniciovat vznik nových nebo rozhoření skrytých ohnisek.

45členný tým hasičů byl dnes rozdělen na dvě poloviny tak, aby se mohly skupiny v průběhu dne vystřídat. Hned ráno vyjela do terénu skupina 23 hasičů, která byla po 8 hodinách práce vystřídána zbytkem odřadu. První skupina ještě před svým návratem na základnu vypomohla řeckým hasičům se zvládnutím dalších ohnisek v těžko přístupné pahorkatině, odkud stoupaly sloupce kouře.

2023_08_26_Recko_2.jpg2023_08_26_Recko_2.jpg

2023_08_26_Recko_1.jpg2023_08_26_Recko_1.jpg

Všichni hasiči jsou v pořádku bez zranění.

Pokud se v průběhu neděle ukáže, že je oblast, kde čeští hasiči zasahují stále klidná, bude zřejmě následovat dohoda s řeckou stranou o případném přesunu modulu. Místo bude upřesněno podle situace a požadavků Řecka.

Modul leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk vyslaný Českou republikou létá už třetí den ve stejné oblasti Distomo. Od rána panovaly příznivější klimatické podmínky než v předchozích dnech, zmírnil se vítr, který ovšem během dne opět nabíral na síle. Vrtulník zahájil činnost během dopoledne. Jeho vzletu předchází časově náročná procedura, během které musí technici zabezpečit vyčištění motoru od slané vody a na to musí navazovat další kontrola stroje. Stále platí, že jako nejbezpečnější a nejrychlejší varianta se jeví nabírání vody k hašení do bambivaku přímo z moře.

27.8.

Pozemní modul hašení

Českému týmu se podařilo udržet oblast kolem vesnice Dadia nezasaženou, dnes bylo území předáno Řekům jako bezpečné a hasiči jej opustili. Dále prováděl průzkumný tým obhlídku okolních oblastí určených místními autoritami. Během toho však došlo k vývoji, další průzkum nasměroval hasiče na sever od domácí vojenské základny Provatonas, kde jsou ubytováni. Objevil se zde kouř v důsledku požáru. Místo je vzdušnou čarou na vzdálenost asi 4 kilometrů od základny. Velitel odřadu vyslal na daný úsek všechny tři segmenty (45 hasičů), kteří jsou zaměstnáni v průběhu celého dne hasebními pracemi právě v tomto místě. Přístup je obtížný v hornatém a členitém terénu. Požární technika se dostane k úpatí kopců, dále musí pokračovat hasiči po svých a k přepravě technických prostředků využívají terénní čtyřkolky.

Nasazení českého týmu probíhá vždy v kooperaci s nám přiděleným řeckým styčným důstojníkem.

Celý tým je v pořádku a bez zranění. Zásahová technika prošla díky mechanikům a servisním pracovníkům v týmu údržbou a drobnými opravami – jednalo se o běžné provozní záležitosti.

2023_08_27_Recko_3.jpg2023_08_27_Recko_3.jpg2023_08_27_Recko_4.jpg2023_08_27_Recko_4.jpg2023_08_27_Recko_2.jpg2023_08_27_Recko_2.jpg

Modul leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk je stále nasazen v oblasti Distomo. Nelétá v oblasti sám, v dané lokalitě operuje leteckých prostředků více a celý letecký provoz je řízen z úrovně armády. Vrtulník vyslaný Českou republikou je zapojován do formací, například včera létal společně s dalšími dvěma vrtulníky. Konkrétní místo nasazení je vždy oznámeno na ranním společném meetingu na letišti, kde probíhá také předletová kontrola, čištění motoru od slané vody a následně se čeká na povolení ke vzletu.

V dohledné době čeká vrtulník povinná komplexní prohlídka, v ten den by to tak znamenalo pro modul leteckého hašení jednodenní pauzu.

Prostřednictvím MV-GŘ HZS ČR je Čeká republika dále v kontaktu s evropským Centrem pro koordinaci odezvy na mimořádné události ohledně dalšího působení obou modulů a jejich případného střídání. Informace o dalším nasazení českých hasičů v Řecku očekáváme začátkem nadcházejícího týdne.

28.8.

Do Řecka odletí v pátek další skupina hasičů a záchranářů, vystřídají kolegy z pozemního modulu  

Rozsáhlé požáry v přírodním prostředí dále sužují Řecko, vážná situace je dál v oblasti Alexandroupolis. Řekové se proto obrátili na okolní sáty prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie s prosbou o vyslání dalších pozemních týmů. Česká republika tak nabídla prodloužení působení modulu pozemního hašení, předpoklad jeho nového nasazení je až do 11. 9. 2023. Modul leteckého hašení ukončí svou činnost v pátek 1. 9., vrtulník se vrátí následující den v sobotu 2. 9.

Střídání modulu pozemního hašení

V pátek 1. 9. 2023 odletí z ČR letadla s asi šedesátkou hasičů a záchranářů, kteří zabezpečí plynulé střídání českého týmu působícího v oblasti Alexandroupolis u řecko-tureckých hranic. Technika zůstane na místě, stažena bude až s ukončením působení Čechů v Řecku. Obmění se celá skupina, tj. včetně pražských záchranářů. Leteckou přepravu do Řecka zabezpečí Armáda ČR.

Na místě zůstane z původního složení pouze jeden ze zástupců velitele odřadu hasičů a jeden ze zástupců ZZS, oba předají agendu novému vedení skupin a vrátí se zpět do ČR pozemní cestou později.

Nová skupina pozemního hašení bude stejně jako ta předchozí složena z příslušníků HZS Středočeského kraje, HZS Olomouckého kraje, HZS Jihomoravského kraje, HZS Moravskoslezského kraje, HZS hl. m. Prahy, Záchranného útvaru HZS ČR, SOŠ a VOŠ požární ochrany HZS ČR

Ukončení činnosti modulu leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk se stávající posádkou by měl pomáhat v Řecku s hašením lesních požárů ze vzduchu až do 1. 9. včetně, vracet do ČR by se měl v sobotu 2. 9. Na palubě bude čtyřčlenná posádka vrtulníku, velitel modulu leteckého hašení a dva letečtí záchranáři HZS. Pozemní zbytek týmu (4 příslušníci ZÚ HZS ČR a dva letečtí záchranáři HZS) se připojili v průběhu pondělí 28. 8. k modulu u Alexandroupolis. O víkendu tak bude nasazení modulu leteckého hašení vyslaného Českou republikou do Řecka ukončeno.

Shrnutí činnosti modulů za den 28. 8. 2023

Modul pozemního hašení

Čeští hasiči prováděli ráno průzkum míst, kde zasahovali předchozí den. Zásah byl účinný a nyní jsou všechny úseku předány jako bezpečné. Všechny tři hasební segmenty byly dnes nasazeny v další oblasti kolem hranice na jiném požářišti. Zde kontrolovaly spolu s řeckými hasiči pásmo hoření tak, aby nepřekročilo přes určenou lesní cestu. Dnes evidujeme lehčí zranění dvou hasičů, a to vlivem sálavého tepla. Hned na požářišti je ošetřili kolegové ze ZZS a hasiči mohli pokračovat v práci.

Dnes se přesunul šestičlenný tým hasičů, který má na starosti flexi tanky (samostatné stojící nádrže pro zásobování vodou v terénu) z letecké základny Tatoi (severně od Athén) směrem do oblasti Alexandroupolis. Zde se připojil k českému pozemnímu týmu. Skupina byla původně vyčleněna jako pozemní podpora modulu leteckého hašení. Vzhledem k tomu, že vrtulník operuje stále v blízkosti moře a nabírá vodu k hašení z mořské hladiny, přišel od styčných důstojníků požadavek na relokaci nádrží na sever země, který je v současnosti postižen požáry nejvíce. Tým se přesunoval dvěma dopravními automobily na vzdálenost asi 800 km.

2023_08_28_Recko_1.jpg2023_08_28_Recko_1.jpg2023_08_28_Recko_2.jpg2023_08_28_Recko_2.jpg

Modul leteckého hašení

Posádka vrtulníku prováděla povinnou a pravidelnou komplexní údržbu vrtulníku, což obnášelo zhruba osmihodinovou činnost. Z toho důvodu nebyl dnes Black Hawk na hašení požárů nasazen. Díky odstávce si po několikadenním nasazení odpočinuli i piloti, které tak nebude nutné střídat a v neměnném složení zůstane posádka v Řecku až do konce týdne. Od úterý 29. 8. už se opět předpokládá, že vrtulník bude nasazen na hašení.

1.9. Střídání týmů

Pátek 1.9. se nesl ve znamení střídání týmů. Dva armádní letouny nedjříve přepravily čerstvé posily z České republiky na místo vyslání u řecké Alexandropoulis a následně, bezpečně přepravily jejich kolegy, kteří zde bojovali s požárem od 24.8.

prilet_Recko_Mosnov_8.jpgprilet_Recko_Mosnov_8.jpgprilet_Recko_Mosnov_13.jpgprilet_Recko_Mosnov_13.jpg

prilet_Recko_Mosnov_1.jpgprilet_Recko_Mosnov_1.jpgprilet_Recko_Mosnov_11.jpgprilet_Recko_Mosnov_11.jpg

4.9. Shrnutí víkendové činnosti

Víkend trávoůo nově střídající hasiči v okolí základny Provatonas, a to v plném pracovním nasazení. Jeden segment byl nasazen k hašení požáru zhruba kilometr severozápadně od základny, postupně byly povolány i zbylé segmenty z původního místa nasazení. Požár se nekontrolovatelně šířil několikset metrů západně od plotu základny, hasiči preventivně přesunuli svou techniku ze spodní části areálu na bezpečnější místo. Na hašení požáru se také podílelo 12 letadel a 6 helikoptér. V sobotních večerních hodinách byly všechny tři české hasební segmenty vystřídány srbským odřadem. A v neděli ráno nastoupil do služby opět český tým. Neděli pak zasahovali ve stejné lokalitě.

Recko_03_vyber_vikend_1.jpgRecko_03_vyber_vikend_1.jpgRecko_03_vyber_vikend_2.jpgRecko_03_vyber_vikend_2.jpg

5.9. Shrnutí činnosti modulu pozemního hašení za den 4. 9. 2023

Čeští hasiči operují už od začátku víkendu v blízkosti vojenské základny, kde mají zároveň po celou dobu působení v Řecku své zázemí.

Situace se v místě mírně zlepšila a hasiči se tak celý den mohou věnovat dohašování ohnisek přímo v terénu. Celá oblast je rozdělena na několik sektorů, čeští hasiči mají na starost tři, na dalších pracují řečtí a rumunští hasiči. Jedná se o těžko přístupný hornatý terén, hasiči se v něm pohybují buď pomocí čtyřkolky, nebo po svých. Hasí pomocí zádových vaků a ženijním nářadím okopávají pařezy a stromy tak, aby skutečně zlikvidovali všechna skrytá ohniska, která by se mohla následně rozhořet a působit tak další komplikace. Je to fyzicky velmi náročná práce, která je ale velmi důležitá pro celkové zvládnutí požáru v přírodním prostředí. Během dne postupně zesílil vítr, který znemožnil nasazení leteckého hašení, důkladné provádění pozemních prácí při dohašování jednotlivých ohnisek je tak klíčové.

Využívány jsou také samonosné nádrže na vodu, tzv. flexi tanky. Pokud není aktivované letecké hašení, nádrže se využívají především pro plnění hasičských cisteren v terénu.

Recko_03_vyber_pondeli_1.jpgRecko_03_vyber_pondeli_1.jpgRecko_03_vyber_ponděli_2.jpgRecko_03_vyber_ponděli_2.jpg

Celý tým je v pořádku, a kromě drobných odřenin neevidujeme žádné zranění. I nadále je s námi v terénu Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, která je připravena v případě úrazu hasiče ošetřit.

vytisknout  e-mailem