HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak dopadlo cvičení ZÓNA 2015 z pohledu jihočeských hasičů?

Ve dnech 22. – 24. září 2015 proběhlo již počtvrté cvičení ZÓNA zaměřené na prověření krizové připravenosti ústředních správních úřadů, správních úřadů Jihočeského kraje, složek integrovaného záchranného systému a dalších dotčených subjektů při řešení mimořádné události vzniklé v souvislosti se simulovanou havárií na Jaderné elektrárně Temelín. 

Za realizaci cvičení, které je organizováno z centrální úrovně, bylo zodpovědné Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Do přípravy, vlastního provedení a následného vyhodnocení byly zapojeny další subjekty: Ministerstvo vnitra, Ministerstvo obrany, Úřad vlády ČR, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Policejní prezidium ČR, Správa státních hmotných rezerv, na krajské úrovni pak samozřejmě Jaderná elektrárna Temelín, Krajský úřad Jihočeského kraje, HZS Jihočeského kraje a Krajské ředitelství Policie Jihočeského kraje.
Jak cvičení prověřilo činnost všech zapojených organizací, jak byl prověřen vnější havarijní plán ČEZ ETE, zda byly včas a správně informovány média a obyvatelé se právě v těchto dnech vyhodnocuje. Hodnocení probíhá v jednotlivých organizacích zapojených do cvičení, hodnotí se spolupráce na krajské i centrální úrovni.
Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje hodnocení své činnosti v průběhu cvičení právě dokončuje. Prvotní poznatky z něj vyjádřil ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš následovně:
„Musím konstatovat, že orgány krizového řízení v Jihočeském kraji jsou připraveny řešit krizové situace, které se našemu kraji nevyhýbají. Cvičení Zóna 2015 to jen potvrdilo. Naše první poznatky ze cvičení směřují k tomu, že v případě mimořádné události na JE Temelín bychom žádali z centrální úrovně větší počet sil a prostředků zejména na dozimetrii. Dalším postřehem ze cvičení je potřeba nasazení vyššího počtu jednotek dobrovolných hasičů pro zajištění podpory evakuace.“

vytisknout  e-mailem