HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak správně a bezpečně dobíjet lithiové akumulátory?

Lithiové baterie – akumulátory se stávají běžnou součástí našich životů. Jsou stále více preferovanou volbou na trhu v širokém spektru zařízení, která používáme každý den. Jsou oblíbené díky svým malým rozměrům, vysoké kapacitě a minimálnímu nebo žádnému paměťovému efektu. Jsou součástí mobilních telefonů, powerbank, elektronických hraček, elektrokol, segwayů, elektrokoloběžek a používat se začínají i v automobilovém průmyslu. I přes jejich uživatelskou přívětivost je důležité si uvědomit, že s tímto rostoucím trendem přichází také určitá rizika, která s sebou jejich používání nese. 

Lithiové akumulátory jsou totiž náchylné k poškození a mohou způsobit požár v důsledku přebíjení, mechanického poškození nebo tepelného namáhání. Dodržováním správných postupů a bezpečnostních opatření můžeme minimalizovat riziko nehod, a zajistit tak bezpečnost naši i našich blízkých. V dnešním článku radíme, jaké zásady při nabíjení lithiových akumulátorů dodržovat.

Pravidlem číslo jedna je dodržení pokynů uvedených v návodu výrobce. Před zahájením nabíjení vizuálně zkontrolujme, zda není akumulátor poškozen mechanicky (promáčknutí, proražení, nafouknutí atd.) nebo chemicky (koroze, oxidace kontaktů, vytečení akumulátoru apod.). Pokud objevíme poškození, pak nabíjení vůbec nezahajujme! Používejme pouze originální nabíječky dodané nebo schválené výrobcem a pravidelně kontrolujme jejich stav. Pro samotné nabíjení volme nejlépe nehořlavý povrch, dbejme na to, aby se v jeho blízkosti nevyskytoval žádný hořlavý materiál, jehož zapálením by mohlo dojít k rozšíření požáru. Nikdy nenechávejme zařízení při nabíjení bez dozoru. Pokud musíme odejít, odpojme nabíječku od elektrického zdroje a pokračujme v nabíjení až po návratu domů, kdy budeme schopni zařízení sledovat. Pokud dojde k zahoření zařízení, je důležité zachovat chladnou hlavu a jednat rychle. Vždy musíme vyhodnotit stávající situaci a dbát na svoji ochranu. Mějme na zřeteli, že může dojít k „rozletění“ baterie, která nám může způsobit popáleniny. Je-li to možné, odpojme přívod elektrické energie do nabíječky a nabíjeného zařízení a pokusme se jej uhasit. Ponořme celé zařízení do vody tzv. ho “utopme“. V rámci prevence doporučujeme nákup hasicího spreje nebo přístroje k hašení lithiových baterií (pěnový, AVD). Vždy zavolejme na tísňovou linku 112 nebo 150.

Autor: kpt. Ing. Alena Sládková

Foto

vytisknout  e-mailem