Jak správně uhasit hořící olej na pánvi
Profesionální hasiči z požární stanice v Olomouci sice nezasahovali u události, která se stala v pondělí 12. října 2015 v odpoledních hodinách na jedné z ubytoven v Olomouci a o které informovala Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje (muž se popálil, když se mu vzňal olej při smažení řízků a on jej hasil vodou), nicméně hasičů se jistě týká.
Každý pátý požár v České republice vznikne v domácnosti a nejčastěji v kuchyni při přípravě jídel.
Hasiči radí:
- nikdy nenechávejte připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuty spotřebiče,
- horký olej na pánvi NIKDY nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem,
- nejednejte unáhleně a impulzivně,
- nejprve vypněte přívod energie (elektřina, plyn),
- pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky, například:
- nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče),
- mokrou utěrku nebo hadr,
- pokličku, pečicí plech.
Pro rychlejší zjištění požáru ve vaší domácnosti vám může pomoci autonomní hlásič požáru, pro jeho likvidaci specální hasicí přístroj pro hašení jedlých olejů a tuků (třída F).
V rámci oslav 70. výročí profesionálních hasičů v Olomouci měli hasiči pro veřejnost připravenu dynamickou ukázku toho, jak postupovat v kuchyni, pokud se vám při přípravě jídla vznítí olej. Na přiložené fotografii můžete vidět, jak se plameny zachovají, když do pánve se dvěma deci oleje nalijete pohárek vody.
Autor:
por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz