Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jarní úklid zahrádek - vypalování porostu a pálení odpadu

Ze zákona o požární ochraně vyplývá všem fyzickým, právnickým a podnikajícím fyzickým osobám povinnost počínat si vždy takovým způsobem, aby nevznikl požár a v případě jeho vzniku učinit nezbytná opatření proti jeho šíření. 

Jaro je pro mnohé z nás krásné období roku. Všechno kolem kvete a voní a lidé se s vervou pouští do jarního úklidu na zahradách. Je však třeba mít na paměti, že neopatrným jednáním při pálení listí, trávy a jiného biologického odpadu může vzniknout požár. Jeho zvýšené riziko bývá v některých letech ještě umocněno suchou zimou.

Ze zákona o požární ochraně (zákon č.133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů) vyplývá všem fyzickým, právnickým a podnikajícím fyzickým osobám povinnost počínat si vždy takovým způsobem, aby nevznikl požár, a v případě jeho vzniku učinit nezbytná opatření proti jeho šíření. Dále je v tomto zákoně stanoveno, že fyzická osoba nesmí provádět vypalování porostů, jinak se dopustí přestupku (lze uložit pokutu do výše 25 000 Kč), právnická a podnikající fyzická osoba nesmí provádět vypalováni porostů (lze uložit pokutu do výše 500 000 Kč). Vypalováním porostů rozumíme plošné ničení trávy, plevele či křovin např. rostoucí kolem plotu, křoví nebo rákosí u rybníka pomocí ohně a podobně.

Pálení biologického odpadu (např. větví, listí, shrabané suché trávy či jiného rostlinného materiálu, nikoli však pneumatik, nebezpečných látek atd.) je možné provádět na bezpečném místě. Fyzické osoby nemusí pálení odpadu hlásit, podnikající fyzické a právnické osoby jsou povinny pálení odpadu předem oznámit. Jelikož je kouř zdaleka vidět, doporučujeme všem osobám, aby pálení předem oznamovaly, a tím předešly zbytečnému výjezdu jednotky požární ochrany. Ohlásit pálení je nejvhodnější na webových stránkách příslušného hasičského záchranného sboru kraje. Tím je pálení evidováno operačním a informačním střediskem, které v případě oznámení požáru v čase a v blízkosti místa, kde bylo nahlášeno pálení, ověří s kontaktní osobou uvedenou v oznámení, zda došlo opravdu k požáru či probíhá pouze nahlášené pálení. Evidence na webových stránkách slouží jen pro možnost ověření místa pálení s možným nahlášením požáru, nikoli pro jeho povolení.

Pálení biologického odpadu lze provádět za podmínek stanovených jednotlivými obcemi. Každá obec může vlastním právním předpisem stanovit podmínky pro spalování rostlinných materiálů nebo jejich spalování zakázat, pokud zajistí jiný způsob pro jejich odstranění podle zvláštního právního předpisu (např. kompostování, hromadný svoz).

V zájmu bezpečnosti své, druhých osob, majetku a životního prostředí proto při pálení biologického odpadu dodržujme tato pravidla: 

  • ověřme si, zda pálení biologického odpadu naše obec neomezuje, případně zcela nezakazuje,
  • důsledně dbejme pokynů příslušného hasičského záchranného sboru kraje,
  • pro pálení vyberme bezpečné místo, v dostatečné vzdálenosti od obytných nebo hospodářských objektů, lesa (alespoň 50 m od jeho kraje), stohů, seníků nebo polí,
  • velikost hromad biologického odpadu volme tak, aby vše shořelo během doby, kdy je na místě přítomen dozor,
  • při náhlém zhoršení počasí - silném větru - pálení ihned přerušme a oheň uhasme,
  • místo pro pálení důkladně ohraničme a oddělme od okolí například pomocí kamenů nebo ho izolujme pruhem širokým nejméně 1 m, kde budou odstraněny hořlavé materiály až na zeminu,
  • místo spalování zabezpečme dostatečným množstvím hasebních látek,
  • oheň nerozdělávejme pomocí vysoce hořlavých látek typu benzin, nafta či líh, použijme k tomuto účelu určené podpalovače, např. PE-PO, SOLO a jiné,
  • místo pálení opusťme až po úplném uhašení ohně,
  • po dobu 5 dnů nebo do vydatného deště místo pálení pravidelně kontrolujme,
  • zkontrolujme, zda nejsou příjezdové cesty vedoucí k místům spalování zataraseny,
  • osoba mladší 15 let nemůže biologický odpad spalovat bez přítomnosti osoby starší 18 let, která je spalováním pověřena,
  • pálení nesmíme provádět za větrného počasí a v období dlouhotrvajícího sucha.

Mějme na paměti, že povinnosti občanů a firem v této oblasti stanoví i další zákonné normy, např. zákon o ovzduší, zákon o lesích, zákon o odpadech nebo vyhlášky jednotlivých obcí.

V případě, že se oheň vymkne naší kontrole, ihned bez zaváhání volejme hasiče prostřednictvím tísňových linek 112 nebo 150. Sebemenší podcenění situace může vést nejen ke značným materiálním a ekologickým škodám, ale mnohdy bohužel i ke ztrátám na lidských životech.

Požár trávy.jpg

vytisknout  e-mailem