HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jihočeští hasiči vzdělávají seniory

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje se v roce 2015 zapojil do několika projektů určených pro seniory. 

V červnu se zúčastnil zajímavého projektu s názvem „Sportovní hry seniorů“. Projekt je zaměřený na podporu aktivního a plnohodnotného života seniorů. Program her byl rozvržen na jeden den a sestával z pohybových i vědomostních aktivit. HZS Jihočeského kraje připravil pro účastníky několik znalostních disciplín. Soutěžící si mohli prakticky vyzkoušet např. jak správně sbalit evakuační zavazadlo, jak ohlásit mimořádnou událost na tísňové linky a jak použít přenosné hasicí přístroje.

V říjnu jsme se zúčastnili přednáškového bloku zaměřeného na požární prevenci a ochranu obyvatelstva, který zorganizovalo Alzheimer centrum v Českých Budějovicích. 

Magistrát města České Budějovice připravil na listopad přednáškový cyklus pro seniory „Nejste na to sami“. I tentokrát se do projektu zapojili příslušníci HZS Jihočeského kraje, kteří přednesli obdobně tematicky zaměřenou přednášku. Senioři se tak mohli dozvědět, jak předejít vzniku požáru např. při vaření, kouření nebo při používání elektrických spotřebičů, jak správně použít hasicí přístroj nebo bezpečně uhasit hořící olej na pánvi. Nechyběly informace ohledně správného chování v případě vzniku požáru. Frekventanti byli upozorněni na důležitost údržby topidel a kouřovodů a na vypalování trávy a suchého klestí. Dále byly posluchačům připomenuty informace na co si dávat pozor v období Vánoc - svíčky, věnce, prskavky. Dozvěděli se důležité informace ohledně volání na tísňové linky, druhů sirén nebo co sbalit s sebou při evakuaci. Přednášky byly doplněny množstvím fotografií skutečných požárů v domácnostech a preventivními video spoty.  

(Autorka: kpt. Mgr. Jana Mejzlíková, oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení)

 

Odkazy do noveho okna

5 Vzdělávání seniorů 2015 (5)

5 Vzdělávání seniorů 2015 (5) 

Detailní náhled

4 Vzdělávání seniorů 2015 (4)

4 Vzdělávání seniorů 2015 (4) 

Detailní náhled

3 Vzdělávání seniorů 2015 (3)

3 Vzdělávání seniorů 2015 (3) 

Detailní náhled

2 Vzdělávání seniorů 2015 (2)

2 Vzdělávání seniorů 2015 (2) 

Detailní náhled

1 Vzdělávání seniorů 2015 (1)

1 Vzdělávání seniorů 2015 (1) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem