HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jihomoravští hasiči získali ocenění při udělování Zlatých záchranářských křížů

Čtvrtek, 12. října 2023 – Prezident republiky Petr Pavel spolu s ministrem vnitra Vítem Rakušanem, zástupci IZS a dalších institucí předal ocenění za nejlepší záchranářské činy roku 2022. 

V rámci úterního ceremoniálu XXIV. ročníku Zlatého záchranářského kříže bylo uděleno celkem sedm Zlatých záchranářských křížů, čtyři čestná uznání a dvě speciální ceny – cena Policejního prezidenta a cena generálního ředitele HZS ČR.

Ocenění získali také jihomoravští profesionální hasiči. Za výjimečný přínos pro záchranářství byl oceněn nprap. Jiří Buček, který slouží jako velitel družstva v Brně na stanici Lidická. Prakticky už od svého nástupu ke sboru v roce 1999 se specializoval na činnost lezce a později leteckého záchranáře. Tvořil metodiku a koncepci činnosti lezeckých družstev pro celou Českou republiku a stál u zrodu speciálních činností Hasičského záchranného sboru ČR, jako je sutinové vyhledávání, vyprošťování osob ze zřícených budov či zavalených osob z výkopů nebo jeskyní a dalších podzemních prostor. V současné době působí Jiří Buček jako hlavní instruktor lezeckých družstev u HZS Jihomoravského kraje a podílí se na tvorbě metodiky záchrany osob z podzemních prostor, kterou provádějí profesionální hasiči ve spolupráci se speleologickou záchrannou službou.

Čestné uznání získal tým jihomoravských profesionálních hasičů a členů Speleologické záchranné služby-stanice Morava za záchranu izraelského speleologa koncem září loňského roku z útrob jeskyně asi 80 metrů pod zemí. Díky profesionálně provedenému zásahu přežil speleolog tuto událost bez podstatné újmy na zdraví. Velitelem zásahu byl ppor. Darek Sejbal, který působí jako velitel stanice Kunštát.

TRAN2490.jpg

Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit výjimečné zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, a to dobrovolníků i profesionálů. Oceňována je i první pomoc laiků a neziskových organizací působících v oblasti záchranářství. Zlaté záchranářské kříže vyhlašuje časopis Rescue report na území České republiky od roku 1999, od roku 2007 se projekt rozšířil i na Slovensko.

Další informace a fotografie najdete v těchto odkazech:

https://www.hzscr.cz/clanek/zpravodajstvi-2023-rijen-zlaty-zachranarsky-kriz.aspx

https://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/aktualni-tiskove-zpravy/prezident-republiky-preda-oceneni-zlaty-zachranarsky-kriz-17401

Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje  

Odkazy do noveho okna

ocenění (3)

ocenění (3) 

Detailní náhled

ocenění (2)

ocenění (2) 

Detailní náhled

ocenění (1)

ocenění (1) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem