HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kočka v kanalizaci. Díky hasičům za její záchranu

Nevšední zásah mají za sebou jilemničtí profesionální hasiči. Ve čtvrtek 11. července 2024 ve večerních hodinách vyjeli v Jilemnici do ulice K Břízkám k záchraně kočky, která skončila uvázlá v hloubce v kanalizaci. 

Na otevření poklopu hasiči použili multifunkčního „pomocníka“ – vyprošťovací nářadí hooligan s páčící čelistí. Zasahující hasič slezl skruží za uvězněným zvířetem do zhruba třímetrové hloubky a bezpečně jej vysvobodil. Následovala fotka se zachráncem a poté hasiči kočku v pořádku předali šťastným majitelům. Foto

Majitelka zvířete, která domácímu mazlíčkovi přivolala pomoc, poděkovala hasičům formou e-mailu:

K rukám plk. Ing. Jana Hadrbolce, MBA ředitele HZS Libereckého kraje
Vážený pane řediteli,
dne 11.07.2024 jsem byla svědkem zásahu jednotky A Hasičského záchranného sboru v Jilemnici.
Kolem 9. hodiny večerní, když jsme vyčerpali všechny možnosti na záchranu naší kočky uvízlé v kanalizaci u silnice před rodinným domem, jsem se odhodlala vytočit linku 150.
Zásah hasičů jsem zatím (naštěstí) nikdy neměla možnost sledovat napřímo. Měla jsem obavy, že zdržujeme záchrannou složku kvůli kotěti.
Od chvíle, kdy jsem tísňovou linku kontaktovala, vše bylo vysoce profesionální. Tísňová linka komunikovala jasně a efektivně a jednotka dorazila během chvíle. Nijak jsem nikdy o jejich profesionalitě nepochybovala, přesto mě velmi pozitivně překvapila jejich úroveň profesionality jak při samotném zásahu, tak i při psychologické komunikaci se členy rodiny. I když se jednalo „pouze“ o mazlíčka, byli uklidňující a přitom věcní. Velitel zásahu dbal na bezpečnost svých lidí, důmyslně rozmístil tým a každý krok, který udělal, měl svoje opodstatnění. Všichni členové týmu byli zruční, fyzicky zdatní a věděli, co dělají. Při záchranné akci museli otevřít a vlézt do více než 10 kanálů podél silnice a na ní, než se podařilo ve tmě a ve vodou (po předchozích bouřkách) zatopených kanálech zmučené kotě zachránit.
Vím, že i záchrana zvířat spadá do práce hasičských sborů, ale přesto cítíme celá rodina velkou vděčnost a obdiv k jejich přístupu a profesionalitě.
Prosím, abyste ještě jednou jménem celé naší rodiny jilemnické jednotce A poděkoval.
S úctou a pozdravem
Dominika K. s rodinou

vytisknout  e-mailem