Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Konference o psychosociální pomoci potvrdila význam prevence

Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru a Nadace Adra uspořádali ve dnech 24. –25. září 2008 v Praze III. konferenci psychosociální pomoci s názvem – Mimořádná událost a psychosociální pomoc. 

Účastníci konference - foto Zuzana CikhartováÚčastníci konference - foto Zuzana Cikhartová
Cílem konference bylo zvýšení informovanosti a kvality psychosociální pomoci v době mimořádné události jako například při dopravní nehodě, živelní pohromě a podobně. Konference se zúčastnili čeští i zahraniční odborníci.
 
Vedoucí pracovní skupiny - pro vytváření standardů psychosociální krizové pomoci lidem a obcím zasaženým mimořádnou událostí - Bohumila Baštecká prezentovala standardy psychosociální krizové pomoci. V zásadě se jedná o to, že psychosociální krizová pomoc je vše, co navozuje přesvědčení, že v tom neštěstí nejsme sami, i my můžeme pomoci druhým a společně to zvládneme.
 
Největší zájem byl o zkušenosti ze srážky tramvají ve Vřesině z letošního dubna a ze srpnového vlakového neštěstí ve Studénce. O poskytování psychosociální pomoci hovořili Petra Ďásková  z Krizového centra Ostrava, psycholog a tiskový mluvčí zdravotní záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl a připojili se i další diskutující, kteří byli na místě neštěstí.
 
Mez přednášejícími byl také James D. Wilson, americký hasič, který se osobně v roce 2005 podílel na záchranných pracích po hurikánu Katrina v Kansasu. Zdůraznil smysl psychosociální přípravy na mimořádné události, zejména pak význam důvěry lidí v zasahující záchranáře.
 
Vítězslav Vurst z Nadace Adra a duchovní a koordinátor psychosociálního intervenčního týmu západní Čechy Karel Šimr ve své prezentaci vyzdvihli důležitost psychosociální pomoci po mimořádné události v rámci obci, rodiny, přátel, školy nebo kolegů. Zapomínat by se nemělo na poděkování záchranářům a dobrovolníkům, ale ani na takové záležitosti, jako je obnovování normálních vztahů pomocí běžných denních rituálů.
 
Konference jistě přispěla ke zkvalitnění poskytování psychosociální pomoci. Zvláště, když se o své zkušenosti podělili psychosociální odborníci a přímí účastníci různých neštěstí. Byla důkazem, že příprava na mimořádnou událost se vyplácí.


kpt. Ing. Bc. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz
 
 
 

vytisknout  e-mailem