HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kraj ukončil období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů

Olomoucký kraj v pátek 28. 7. od 12 hodin ukončil období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů, které platilo od 12. července na celém území kraje. Hejtman Josef Suchánek jej vyhlásil na základě doporučení ředitele Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje brig. gen. Ing. Karla Koláříka. 

Vedlo k tomu dlouhé období bez srážek a vysoké teploty. Současně se zvýšil od začátku července počet výjezdů hasičů v Olomouckém kraji k požárům v přírodním prostředí. Od 1. až do 28. července jsme vyjeli v této souvislosti 38x. Loni jsme přitom hasili v tomto období na polích, v lesích či na loukách 26x.

V posledním týdnu v regionu několikrát pršelo a teploty se snížily, proto hejtmanství nařízení zrušilo.

V praxi mimořádné opatření znamenalo například zákaz rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně, pálení klestu, používání pyrotechnických výrobků a létajících přání, jízdy parní lokomotivou, odhazování hořících či doutnajících předmětů nebo spotřebovávání vody z umělých a přírodních nádrží určených jako zdroje požární vody k jiným účelům než k hašení požárů.

Děkujeme všem, kteří zákazy vyplývající z nařízení dodržovali. Zároveň žádáme všechny obyvatele, aby byli stále k přírodě kolem nás i k sobě navzájem ohleduplní.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem