HZS Ústeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krajské kolo soutěže Mladý záchranář.

Žáci v rámci soutěže osvědčí své znalosti z oblasti ochrany člověka za mimořádných událostí, které získávají v průběhu výuky na školách. 

foto Mladý záchranář Krupka 4.jpgfoto Mladý záchranář Krupka 4.jpg
Včera 18. září 2013 proběhlo v Krupce - Unčíně krajské kolo soutěže Mladý záchranář. Tato soutěž je určena dětem druhého stupně základních škol. Žáci v rámci soutěže osvědčí své znalosti z oblasti ochrany člověka za mimořádných událostí, které získávají v průběhu výuky na školách. Krajské soutěže se zúčastnila vždy dvě družstva z okresních soutěží, které proběhly na všech územních odborech Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje na jaře letošního roku.

Jednotlivá stanoviště byla vytvořena tak, aby děti využily svých teoretických znalostí, ale i praktických dovedností. Některá stanoviště byla pro děti náročnější a často se při řešení úkolů zapotily. K těm náročnějším patřila tradičně zdravověda, kterou děti řešily na dvou stanovištích. Na jednom bylo jejich úkolem poskytnout první pomoc člověku (hasič figurant), kterého v reálných podmínkách museli vytáhnout z vody z Kesselteichu a následně mu poskytnou pomoc při tonutí. Druhým stanovištěm byla první pomoc při úrazu, kterou poskytovaly po tom, co slanily do hradu Kyšperk. Právě slaňování, udržování rovnováhy na slackline a překonání vodního toku po dvojitém laně patřily k těm velmi atraktivním a dětmi kladně hodnoceným, přesto velmi náročným.

Všechny děti byly dobře připraveny a i přes nepřízeň počasí soutěž všechna družstva dokončila s dobrými výsledky. Zvítězilo družstvo Základní školy Palachova z Ústí nad Labem, druhé skončilo družstvo Základní školy Písečná z Chomutova a třetí příčku obsadilo družstvo Gymnázia z Roudnice nad Labem.

foto Mladý záchranář Krupka 2.jpgfoto Mladý záchranář Krupka 2.jpg
Soutěž pro děti připravila celá velká skupina profesionálních záchranářů. Pořadatelem byl Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje, kterému v organizaci pomáhali hasiči z JPO II Krupka, strážníci Městské policie Krupka, dobrovolní hasiči z Krupky, občanské sdružení MEDIC a Krajské sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Velký dík patří městu Krupka, zastoupeném starostou Ing. Mgr. Zdeňkem Matoušem, který nám při přípravě soutěže vyšel nesmírně vstříc. Město nám umožnilo děti přepravit lanovkou na Komáří vížku a také poskytlo všem členům pedagogického doprovodu možnost prohlédnout si štolu svatého Martina a hrad Krupka. Soutěž se konala v rámci projektu Mladý záchranář 2013, který z velké části pomohl financovat Ústecký kraj z Fondu Ústeckého kraje. Na soutěž dále přispěly Severočeské doly a.s., Spolechemie a.s. a ČEZ a.s. Děkujeme také hypermarketu GLOBUS v Trmicích, který nám na soutěž věnoval pro všechny děti i rozhodčí špekáčky k opečení.

 

 

 

 
Odkazy do noveho okna

foto Mladý záchranář Krupka 1

foto Mladý záchranář Krupka 1 

Detailní náhled

foto Mladý záchranář Krupka 2

foto Mladý záchranář Krupka 2 

Detailní náhled

foto Mladý záchranář Krupka 3

foto Mladý záchranář Krupka 3 

Detailní náhled

foto Mladý záchranář Krupka 4

foto Mladý záchranář Krupka 4 

Detailní náhled

foto Mladý záchranář Krupka 5

foto Mladý záchranář Krupka 5 

Detailní náhled

foto Mladý záchranář Krupka

foto Mladý záchranář Krupka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem