HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kvůli neznámé látce hasiči evakuovali dětský tábor

Prověřovací cvičení zůstalo až do poslední chvíle utajené jak před zasahujícími hasiči, tak před dětmi z dětského tábora. Malí táborníci zažili kromě evakuace také dekontaminaci ve speciálním zařízení hasičů. 

Námětem prověřovacího cvičení byl únik neznámé látky ve formě bílého prášku z balíčku, který přišel poštou do dětského tábora u Rotavy na Sokolovsku. Prášek kontaminoval téměř všechny děti a dospělé z tábora, nezpůsobil jim žádné zjevné zdravotní problémy, pro jistotou ale vedoucí tábora informovala záchranáře. Hasiči po dohodě s pracovníky hygienické stanice rozhodli o uzavření tábora tak, aby nikdo ze zasažených táborníků neopustil prostor tábora. Zároveň na místo vyslali jednotky pro zajištění evakuace a také dekontaminace všech zasažených osob. V prostoru fotbalového hřiště v Rotavě zřídili hasiči po domluvě se starostkou města evakuační centrum, přímo u tábora pak připravili dekontaminační sadu. Ta již byla využita v reálné situaci například při jarních záplavách ve středních a severních Čechách. S dětmi zasaženými neznámou látkou přímo v táboře komunikoval člen posttraumatického intervenčního týmu hasičů, který jim vysvětloval, co se bude dít a čím následně pod vedením hasičů projdou. Po odvedení z tábora, který byl celý označený jako nebezpečná zóna, muselo všech třiatřicet dětí a deset vedoucích absolvovat dekontaminaci, následně je autobus převezl do evakuačního centra. Tam dostali najíst a napít a vyčkali zde do doby, než přivolaná chemická laboratoř neprovedla rozbor neznámé látky z tábora. Po ukončení cvičení měli táborníci možnost si prohlédnout techniku hasičů a vyptat se na vše, co je zajímalo.
Cvičení se zúčastnilo celkem 13 jednotek hasičů. Na místě zasahovali hasiči z profesionálních stanic Kraslice, Sokolov, Karlovy Vary, Cheb, chemické závody Sokolov a dobrovolní hasiči z Rotavy, Kraslic, Pozorky, Vintířova, Šindelové, Oloví, Krásna a Lázní Kynžvart.
 
Fotogalerie ZDE:

vytisknout  e-mailem