Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Likvidační práce pokračují

Hasiči a další záchranáři stále likvidují následky povodní. V průběhu noci ze 24. 6. na 25. 6. 2009 byla povodněmi a doprovodnými jevy nejvíce zasažena území krajů Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského. Celkem bylo postiženo 62 obcí. Nejvíce bylo postiženo území okresu Nový Jičín.  

 
Na záchranné a likvidační práce v souvislosti s povodněmi bylo nasazeno celkem 120 jednotek požární ochrany. To je téměř 1200 hasičů. Ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín je nyní nasazeno 36 příslušníků a 21 kusů techniky.
 

Likvidace následků povodní na VsetínskuLikvidace následků povodní na Vsetínsku

V souvislosti s povodněmi je doposud potvrzeno 8 obětí . Na území postiženém povodní bylo celkem zachráněno 145 osob a evakuováno 126 osob.
 
Složky integrovaného záchranného systému ukončily záchranné práce. V současné době provádí likvidační práce a práce související s ochranou obyvatelstva.
 
Profesionální a dobrovolní hasiči se nyní podílejí na činnostech spojených se záchrannou a evakuací osob a zvířat, čerpání, budování a zpevňování hrází, odstraňování padlých stromů, čištění kanalizačních vpustí, koryt řek a potoků a zpřístupnění komunikací.
 
Hasičský záchranný sbor ČR a Policie ČR průběžně provádějí monitoring postiženého území.
 
Ministerstvo vnitra - generální ředitelství HZS ČR, Správa státních hmotných rezerv a Armáda ČR mají zřízeny pracovní štáby pro příjem a realizaci požadavků ze strany záchranných složek, krajů a obcí. Základna logistiky HZS ČR je připravena vydat prostředky pro nouzové přežití obyvatelstva, vysoušeče, čerpací techniku apod. postiženým krajům.
 
V postižených oblastech působí psychologická služba HZS ČR. Psychologové spolu s týmy posttraumatické péče HZS krajů koordinují spolupráci s psychosociálními týmy neziskových organizací Adra, Charita a Český červený kříž.
 
České republice byla nabídnuta pomoc ze strany velvyslanectví Švýcarské federace, Hlavním velitelstvím Státní požární ochrany Polské republiky a Hasičského záchranného sboru Slovenské republiky.
 
Hasičský záchranný sbor ČR při zásazích v souvislosti s povodněmi spolupracoval zejména s Policií ČR, zdravotnickými záchrannými službami a Armádou ČR.

 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem