HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

„Maso na plotně“

Kouř valící se z oken rodinného nebo panelového domu. Volání na tísňovou linku. Výjezd hasičů k bytovému požáru. Násilné vniknutí do zakouřeného bytu. Výsledek průzkumu - spálené maso na sporáku. Toto je relativně častý scénář zásahů jihočeských hasičů.  

Stejně vypadal i včerejší (22. listopad) výjezd táborských profesionálních a dobrovolných hasičů. Ti vyjeli pět minut po dvanácté hodině do Budějovické ulice v Táboře, kde byl ohlášen požár bytu. V době příjezdu hasičů se kouř valil z bytu ve druhém nadzemním podlaží. Hasiči vybaveni kompletní dýchací technikou rozvinuli vodní proudy až k bytu, vypnuli přívod elektrické energie v celém domě a pak násilně do bytu vnikli. Uvnitř bytě objevili na zapnutém sporáku doutnající potraviny. Hrnec s hořícím obsahem hasiči vynesli ven na volné prostranství a byt odvětrali přetlakovou ventilací.  
Táborská událost však neskončila pouze vynesením spáleného jídla a odvětráním. Podle oznamovatelů na tísňovou linku měly být v bytě nějaké osoby. Hasiči uvnitř našli dvě, které vynesli z bytu ven a tam jim poskytli předlékařskou pomoc (inhalaci kyslíkem). Velitel zásahu mezitím povolal přes operační středisko ZZS, která si následně obě osoby převzala do své péče.

Dalo by se říci, že se vlastně většinou nic moc nestane. Ano, často nestane. Často stačí zakouřený byt vyvětrat a třeba vymalovat. Ale řada případů takovýto „happy end“ nemá. Riziko toho, že hořící potraviny budou zpozorovány pozdě, požár se rozšíří a kouř a zplodiny hoření vážně poškodí zdraví či si vyberou daň nejvyšší, je vysoké.

Dbejte proto alespoň základního pravidla: nikdy neodcházejte od plotny, pokud zrovna vaříte!!!

Dále je dobré si zapamatovat dalších několik hasičských rad:

  • při přípravě jídla nikam neodbíhejte, nechoďte sledovat svůj oblíbený televizní pořad, telefonovat, nesnažte se zvládnout rychlou návštěvu u sousedů, natož abyste odešli třeba na nákup,
  • pozor na přípravu jídel při nočním návratu z restauračních zařízení, jednou z nejčastějších odpovědí, kterou hasiči u těchto zásahů slyší je: „ohříval jsem si jídlo a usnul jsem“,
  • pokud se potraviny na sporáku vznítí, nikdy je nehaste vodou, raději použijte mokrý hadr, utěrku, pokličku nebo plech na pečení a požár uduste,
  • skvělým pomocníkem, který by neměl chybět v našich domácnostech, je malý hasicí přístroj, který pomůže menší bytové požáry zlikvidovat.
Odkazy do noveho okna

Maso na plotně (1)

Maso na plotně (1) 

Detailní náhled

Maso na plotně (2)

Maso na plotně (2) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem