HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezi největší dubnové události se zařadí požár galvanovny v Lanškrouně

 

Požár galvanovny v Lanškrouně. V tuto chvíli je to nejen největší dubnový požár, ale také největší v letošním rocePožár galvanovny v Lanškrouně. V tuto chvíli je to nejen největší dubnový požár, ale také největší v letošním roceHasiči Pardubického kraje vyjížděli v uplynulých třiceti dubnových dnech celkem k 370 událostem (Pardubice 112, Chrudim 64, Svitavy 99, Ústí nad Orlicí 95).

 

Nejvíce hasiči opět zasahovali u technických událostí 213 (Pardubice 54, Chrudim 34, Svitavy 69, Ústí nad Orlicí 56). Mezi tyto události se řadí vyproštění osob z výtahu, nouzové otevření bytu, měření koncentrací, ale také úniky nebezpečných látek a technologické pomoci. Během dubna hasiči zasahovali u 79 dopravních nehod v kraji (Pardubice 22, Chrudim 19, Svitavy 16, Ústí nad Orlicí 22). V průběhu uplynulého měsíce likvidovali hasiči 54 požárů (Pardubice 28, Chrudim 7, Svitavy 8, Ústí nad Orlicí 11).

 

Jeden z největších požárů letošního roku a zároveň největší požár měsíce dubna likvidovali hasiči 20. dubna před polednem v Lanškrouně. Jednalo se o požár galvanovny. Vyšetřováním bylo zjištěno, že uvnitř objektu hořelo již zhruba o hodinu dříve, než byl požár nahlášen na tísňovou linku. Po zhruba dvou a půl hodině zásahu došlo k „efektu“, který se nazývá backdraft (explozivní hoření). Hromadění zplodin hoření nastalo na nebývalé velké ploše - po celém rozlehlém objektu. Likvidace požáru byla velmi náročná a trvala 46 hodin. Škoda byla předběžně stanovena na 200 milionů korun. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně nepředpokládaná technická závada na elektroinstalaci.

K dalšímu velkému dubnovému požáru se zařadí požár dodávky, která se vznítila od hořícího kontejneru 13. dubna v části Pardubic Studánka. Požár byl úmyslně založen a škoda byla vyčíslena na 350 tisíc korun. Uchránit se podařilo hodnoty ve výši 100 tisíc korun.

Škodu za 200 tisíc korun způsobil požár autobusu, který pachatel úmyslně založil 16. dubna v části Pardubic Polabiny. Uchránit se podařilo majetek ve výši 100 tisíc korun.

 

 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem