HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní cvičení Taranis 2013

Evropská unie má pro zvládání následků závažných mimořádných událostí včetně teroristických útoků zaveden tzv. Mechanismus společenství pro civilní ochranu, který využívá společné síly a prostředky ochrany obyvatelstva členských států Evropské unie. Součástí přípravy na mimořádné události jsou společná cvičení členských států jako jedna z forem přípravy systematického přístupu a podpory asistenční pomoci. Jedním z připravovaných cvičení v rámci uvedeného systému je cvičení Taranis 2013. 

Cvičení, jehož hlavním organizátorem je Rakouský červený kříž – organizace Salzburg, se bude konat jak na strategické úrovni, a to ve dnech 17. a 18. června 2013, tak na úrovni taktické v termínu 27. až 29. června 2013. Účastnit se ho budou kromě rakouských a českých záchranářů další spolupracující země, jimiž jsou Chorvatsko, Itálie, Německo, Bulharsko, Rumunsko a Nizozemí. Obě úrovně řízení se budou procvičovat na národní úrovni Rakouska i na mezinárodní úrovni Evropské unie. Praktická část cvičení bude realizována v oblasti Flachgau a Tennengau. Je plánována účast 400 mezinárodních a 500 národních záchranářů.
Cílem mezinárodního cvičení je prověření spolupráce účastnicích se zemí EU v oblasti podpory a zvýšení koordinace v případě mimořádných událostí. Naplánovaná simulovaná situace vychází z historické zkušenosti přírodních katastrof – povodní. Scénář bude předpokládat extrémní dlouhotrvající deště, které pomáčí zemský povrch, čímž způsobí jeho sesuv. Sesuv půdy ohrozí obytné domy v bezprostředním okolí, zneprůjezdní dálnici a přehradí místní tok. Nahromaděná vodní masa nakonec prolomí bariéru a způsobí záplavovou vlnu. V „zasažené oblasti“ bude přerušena dodávka elektrické energie.
Takto vzniklá situace vzhledem ke svému rozsahu vyčerpá národní zdroje na nouzové ubytování, stravování a odklízení následků. Do oblasti budou pozvány zahraniční jednotky záchranářů se specifickým vybavením, aby podpořily místní orgány v zabezpečení základních životních podmínek pro obyvatelstvo zasažené katastrofou.
Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje se do cvičení zapojí vysláním odřadu pro vysokokapacitní čerpání vody a odřadu pro zabezpečení nouzového ubytování.
 
Příprava cvičení
Pracovní jednání a zároveň první oficiální zahajovací setkání k projektu Taranis 2013 se uskutečnilo 17. - 18. dubna 2012 v Bruselu. Hlavní částí úvodního jednání byla prezentace zástupců jednotlivých států a jejich odřadů, které se aktivně zapojí do cvičení. Vedle profesionálních záchranářů byly prezentovány i nestátní neziskové organizace, které při cvičení zapojí i dobrovolníky. Diskutovány byly připomínky k plánu cvičení, od soběstačnosti záchranářů a odřadů přes zajištění mapových podkladů a kontaktů na národní koordinátory.
Druhé pracovní jednání, které bylo zaměřené především na praktickou část cvičení, se konalo ve dnech 10. – 12. září v rakouském Salzburgu. Zde byla přesně specifikována místa, kde bude probíhat taktická část cvičení, byli představeni místní partneři a zástupci každé zahraniční země, která se cvičení zúčastní, si prohlédli svůj „base of operation“ – místo, kde bude mít v průběhu cvičení své vlastní týlové zajištění a zázemí.
Třetí a poslední přípravné jednání je naplánováno na leden roku 2013 a uskuteční se ve Vídni.
Cvičení Taranis 2012 je co do rozsahu příprav i vlastní realizace novou zkušeností pro HZS Jihočeského kraje. Naši příslušníci si vyzkouší v mezinárodním kontextu spolupráci nových rozměrů. Na přípravě pracují mjr. Mgr. Štěpán Kavan, Ph. D., a por. Mgr. Lenka Novotná.
 Aktuální informace ke cvičení lze nalézt na web adrese: www.taranis2013.eu.
  
Zdroj: mjr. Mgr. Štěpán Kavan, Ph. D. – Mechanismus civilní ochrany a mezinárodnícvičení Taranis 2013, časopis 112 (ročník XI, č. 6/2012)
 
 “Čtyři stovky mezinárodních a pět set národních záchranných jednotek přijedou do Salzburgu a jeho hornatého okolí, aby zde procvičily spolupráci mezi záchrannými týmy ze šesti různých zemí Evropské unie.
Živelní pohromy přicházejí se stále větší intenzitou a frekvencí, proto jednotlivé úřední orgány potřebují být připraveny na katastrofy, které mají obrovský dopad na celý region, že mohou vyčerpat místní zdroje, jež jsou k dispozici k vypořádání se s takovou katastrofou, ať už klimatickou či uměle, člověkem vytvořenou.
Evropská komise, prostřednictvím svého úřadu pro Humanitární pomoc a civilní ochranu, známého jako “ECHO”, vytvořila mechanismus, pomocí kterého může být domluvena výpomoc pro záchranné týmy z ostatních evropských národů. ECHO nevytvořil jen Monitorovací a informační system (MIC), ale také podporuje nadnárodní “štábní” a praktická cvičení, stejně jako trénink a výměnu informací a zkušeností získaných za účelem zlepšení výkonnosti a účinnosti ochrany obyvatelstva napříč Evropou.
Mezinárodní záchranné týmy přichází z tak od sebe vzdálených národů jako Nizozemí a Rumunsko, Česká republika a Itálie, Neměcko a Chorvatsko.
Nebude jednoduchý úkol pro “zasažené” národy zorganizovat koordinaci a spolupráci mezi záchrannými týmy různých národností a jazyků. Proto v závislosti na v poslední době zřízeném systému, je povinností každého mezinárodního záchranného týmu zajistit koordinátora, který mluví plyně anglicky, řečí používané pro komunikaci.”
Autorka: Ursula Saleh-Topitz, Österreichisches Rotes Kreuz
Odkazy do noveho okna

1 P Taranis 24 site inspection

1 P Taranis 24 site inspection 

Detailní náhled

2 P Taranis 31

2 P Taranis 31 

Detailní náhled

3 P Taranis 38 at Salzburg mayor reception

3 P Taranis 38 at Salzburg mayor recepti... 

Detailní náhled

4 P Taranis 41 at mayor´s reception

4 P Taranis 41 at mayor´s reception 

Detailní náhled

5 P Taranis 20 at Base of Operatons

5 P Taranis 20 at Base of Operatons 

Detailní náhled

6 P Taranis 21 visit to Base of Operation (1)

6 P Taranis 21 visit to Base of Operatio... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem