HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na oslavu svátku sv. Floriána se stanice otevřely veřejnosti

U příležitosti svátku patrona hasičů svatého Floriána si mohli malí i velcí návštěvníci prohlédnout většinu stanic Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Některé stanice však svůj den otevřených dveří mají teprve v plánu. 

Územní odbor Kutná Hora

Dne 3. května 2016 proběhl na stanici HZS Kutná Hora už po osmnácté „Den otevřených dveří“, který se konal u příležitosti svátku svatého Floriána, patrona hasičů. Zároveň měly možnost prezentovat se i ostatní složky integrovaného záchranného systému – Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, Český červený kříž a Městská policie Kutná Hora.

V rámci tohoto dne proběhly dva bloky akčních ukázek činností hasičů - vyprošťování osoby z havarovaného vozidla nebo záchrana osoby z výšky, kterou provedla lezecká skupina ve spolupráci se záchranářským vrtulníkem Policie ČR. Dále děti nadšeně tleskaly hasičům, kteří předvedli ukázku požárního sportu ve výstupu do čtvrtého patra cvičné věže pomocí jednohákového žebříku. Děti si také mohly ověřit své znalosti z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva u stanoviště s preventivně výchovným programem Hasík CZ, který je určen právě pro základní školy.

Stanici HZS Kutná Hora navštívilo zhruba 1500 návštěvníků, z toho bylo 1200 dětí převážně z mateřských škol, základních škol a středních škol Kutnohorska. V rámci této akce děti soutěžily v hodu míčkem do figuríny hasiče a ve stříkání vodou na cíl ze džberové stříkačky. Pro děti byla vyhlášena výtvarná soutěž „Hasiči očima dětí“. 

kpt. Bc. Radka Vonšovská
pracoviště prevence
ÚO Kutná Hora

Územní odbor Beroun

Na svatého Floriána se veřejnosti otevřely obě stanice – do Berouna přišlo přes sto návštěvníků, na stanici v Hořovicích jich dorazilo téměř 250. V obou městech se šance k návštěvě hasičských stanic chopily už tradičně školy.

Územní odbor Příbram

Kolem pěti set hostů využilo možnosti, která se opakuje jednou až dvakrát za rok, a mezi devátou a dvanáctou hodinou se vydalo okouknout, co všechno mají k dispozici hasiči na stanici HZS Příbram. Byla to hlavně školní mládež z příbramských základních škol nebo děti z mateřských školek. Kromě hasičské techniky si však všichni mohli zvenku i zevnitř prohlédnout výjezdová vozidla zdravotnické záchranné služby, která sídlí ve stejném objektu. A nechyběli ani policisté, kteří na příbramskou základnu přivezli ukázat dodávku na vyšetřování dopravních nehod, rychlý dálniční automobil v civilním provedení, motocykl a také čtyřkolku pro pátrací akce v terénu. Stanice Dobříš a Sedlčany zvolily pro den otevřených dveří jiné, ale také velice zajímavé datum – pátek 13. května. Tento termín totiž Česká asociace hasičských důstojníků zvolila letos za Den požární bezpečnosti.

Dobříš.jpg                  Sedlčany.jpg

Územní odbor Kladno

Stanice HZS Řevnice nabídla svoji techniku i prostory zájemcům o prohlídku už v neděli na Svátek práce. Ostatních šest stanic přichystalo návštěvní den přímo na středu 4. května. V Jílovém, Roztokách, Rakovníku, Slaném a ve Stochově přivítali první hosty už v devět hodin dopoledne. Vrata na centrální kladenské stanici se otevřela s úderem čtrnácté hodiny, zato byla otevřena až do 19 hodin. I přes chladné deštivé počasí si cestu na největší stanici HZS Středočeského kraje našlo 400 – 500 návštěvníků. Vzhledem k odpoledním hodinám se na exkurzi k hasičům nevydávaly školy a školky (výjimkou byla pouze družina ze ZŠ a MŠ Zd. Petříka), ale převážně rodiny s dětmi. Zatímco největším přáním malých kluků bylo posadit se za volant obrovského hasičského auta a zkusit si opravdickou helmu, jejich rodiče se spíše zajímali o speciální vybavení vozidel, podmínky pro práci u záchranného sboru nebo o počty zásahů. Nečekané zpestření zažili ti, kteří byli na stanici ve tři hodiny. Měli to štěstí, že na vlastní oči viděli, jak vypadá ostrý výjezd, když kladenská jednotka vyrazila k dopravní nehodě na karlovarské silnici u Řevničova.

Kompletní fotogalerie

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Kutná Hora

001-Kutná Hora 

Detailní náhled

002-Kutná Hora

002-Kutná Hora 

Detailní náhled

003-Kutná Hora

003-Kutná Hora 

Detailní náhled

004-Hořovice

004-Hořovice 

Detailní náhled

005-Hořovice

005-Hořovice 

Detailní náhled

006-Příbram

006-Příbram 

Detailní náhled

007-Příbram

007-Příbram 

Detailní náhled

008-Kladno

008-Kladno 

Detailní náhled

009-Kladno

009-Kladno 

Detailní náhled

010-Kladno

010-Kladno 

Detailní náhled

011-Kladno

011-Kladno 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem