Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Náměstek GŘ HZS ČR povýšen do hodnosti generálmajora

28. 10. 2023 - Při příležitosti oslav vzniku Československé republiky jmenoval prezident Petr Pavel do hodnosti generálmajora náměstka GŘ HZS ČR Ing. Petra Ošlejška Ph.D. Jmenování převzal společně s dalšími generály ostatních složek státu při slavnostním ceremoniálu v Míčovně Pražského hradu. 

2023_10_27_Oslejsek_5-2 copy Large.jpegPetr Ošlejšek (*1975) působí v řadách Hasičského záchranného sboru od r. 2000, kdy nastoupil na pozici velitele družstva na Územním odboru Prostějov. Postupně se vypracoval na vedoucí pozice v HZS Olomouckého kraje a od r. 2021 zastává funkci náměstka GŘ HZS ČR, sekce IZS a operačního řízení. 

Své mnohaleté zkušenosti v oblasti IZS a ochrany obyvatelstva zúročuje zejména při řešení mimořádných událostí a krizových situací. Měl zásadní podíl na úspěšném zvládnutí uprchlické krize související s válečným konfliktem na Ukrajině.  Dále koordinoval z ČR záchranné operace při nedávných zahraničních misích českých hasičů po ničivém zemětřesení v Turecku a lesních požárech v Řecku.

Absolvoval řadu vzdělávacích kurzů v oblasti požární ochrany, civilní ochrany a krizového řízení, mimo jiné také ve Švédsku a v Německu.

vytisknout  e-mailem