HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ne všechny zásahy hasičů jsou vážné...

Blíží se silvestr, a proto se hodí vzpomenout si, že hasiči řeší nejen dramatické či dokonce tragické situace. Celá řada zásahů je kuriózních a nebo minimálně mohou vzbudit na tvářích úsměv. V následujícím výčtu jsou některé z nich uvedeny, všechny za právě končící rok 2016 naleznete v přiloženém souboru.  

Pondělí 29. února
!2:27         Záchrana zvířete - Třeboňská jednotka byla krátce po poledni vyslána do Klofáčovy ulice v Třeboni, kde podle oznamovatelky na tísňovou linku uvíznul pes v odtoku ve sprchovém koutě. Hasiči po příjezdu na místo opravdu nalezli psa, kterému při mytí jeho majitelkou uvízla noha v mřížce odtokové vpusti sprchového koutu. Hasiči se nejprve opatrně pokusili nohu vynadat, ale to se nepodařilo. Proto vypáčili celou část odtoku, ve které byla pejskova noha zaklíněna. Mezitím majitelka psa kontaktovala veterináře a společně s hasiči psa odvezli na veterinární kliniku. Zde musel být pejsek nejprve uspán a teprve pak mu hasiči malým rozbrusem a kleštěmi nerezovou mřížku z nohy sundali.
Foto:      http://www.hzscr.cz/clanek/kuriozni-zasah-v-kuriozni-den.aspx

Pondělí 13. června
10:23        Záchrana zvířete - Téměř dvě hodiny trval dnešní zásah táborské profesionální jednotky, která v Záhosticích zachránila koně propadlého do sklepa. Kůň vyváznul bez jakéhokoli zranění. Táborští hasiči vyjeli do Chýnova, části obce Záhostice na základě ohlášení na tísňovou linku v 10:27 hodin. Průzkum na místě ukázal, že kobyla jménem Shanghai se propadla podlahovým vstupem o rozměrech přibližně 1 x 1,5 m do sklepa domu určeného k demolici. Aby se hasiči ke kobylce nejenže dostali, ale zároveň ji mohli bezpečně vyprostit, bylo potřeba odstranit část střešní krytiny a dřevěného podbití nad místem propadu. Velitel zásahu si jako posilovou jednotku vyžádal automobilový jeřáb, pomocí kterého hasiči následně rozebrali krov střechy. Dále zbavili ostrých hran i vstup do sklepa, kudy kobyla propadla. Odstranili odsud ocelové zárubně, které by mohly kobylu při vyproštění poranit. Poté veterinářka podala kobyle sedativa a po jejím zklidnění hasiči kobylu podvázali nosnými popruhy a jeřábem opatrně vyprostili ze sklepa ven. Zachráněnou kobylu si převzala majitelka.
Foto:      http://www.hzscr.cz/clanek/taborsti-hasici-zachranili-kone-propadleho-do-sklepa.aspx

Čtvrtek 1. září
15:10         Technický zásah – Na tísňovou linku 112 volal pán z Chřešťovic, že při výkopových pracích našel v zemi kovový předmět, ve kterém začalo prskat a syčet. Operátor tísňové linky mu doporučil, aby se předmětu nedotýkal a udržoval od něj odstup. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Písek a policisté. Průzkum ukázal, že se jedná o absolutně bezpečnou starou kovovou konvičku.

Čtvrtek 27. října
1:57            Technický zásah – Profesionální hasiči ze stanice Týn nad Vltavou vyjeli společně se ZZS a Policií ČR do Vodňanské ulice v Týně nad Vltavou, kde bylo nahlášeno podezření na otravu plynem. Hasiči průzkumem zjistili, že do bytu není plyn zaveden.

Středa 23. listopadu
6:26           Planý poplach – Do Blahoslavovy ulice v Českých Budějovicích byla povolána českobudějovická profesionální jednotka na základě hlášení na tísňovou linku, ze z jednoho z pokojů ubytovny se valí kouř. Hasiči do zamčeného pokoje vnikli násilně. Uvnitř nalezli zapálenou dýmovničku sloužící k vykuřování štěnic.

vytisknout  e-mailem