Nejméně zraněných a usmrcených u požárů. Uchráněný majetek za více než miliardu
K dispozici je nová Statistická ročenka HZS Jihomoravského kraje, která přibližuje naši činnost v uplynulém roce. Najdete v ní zajímavá data a informace z mnoha oblastí naší činnosti.
V roce 2019 evidujeme celkem 12 106 událostí. Oproti roku 2018 (11 867 událostí) se jejich počet navýšil o 239 událostí.
Nárůst sledujeme především v kategorii technických zásahů. Těchto událostí jsme měli v uplynulém roce 4766, což je meziroční nárůst o 401 případů. Nadále tak má tento typ událostí největší podíl na celkovém počtu všech událostí.
Druhým nejčastějším typem mimořádných událostí byly dopravní nehody. Jednotky zasahovaly u 2411 dopravních nehod, což představuje oproti roku 2018 pokles o 91 událostí. Při dopravních nehodách hasiči zachránili celkem 1002 osob.
Za rok 2019 evidujeme události spojené se záchranou osob a zvířat v 1 889 případech. To v porovnání s předchozím rokem představuje nárůst o 94 událostí. Jedná se tedy o třetí nejrozšířenější typ událostí.
Požáry představují co do četnosti až čtvrtý nejrozšířenější typ událostí. V Jihomoravském kraji vzniklo za loňský rok 1590 požárů, což v meziročním srovnání představuje pokles o 254 případů. Při požárech zemřeli 4 lidé a 76 osob se zranilo, což jsou nejnižší čísla za posledních minimálně 12 let. Celkově vznikla hmotná škoda za téměř 130 milionů korun. Jednotky svým zásahem uchránily v roce 2019 hodnoty přesahující 1 miliardu korun.
Zajímavosti:
- Nejvyšší počet událostí (1 455) jsme řešili v červenci, naopak nejméně událostí (671) bylo řešeno v únoru.
- Nejnáročnějším dnem v týdnu bylo pondělí (2 247 událostí) a nejméně náročným dnem byla neděle (1 509 událostí).
- Z pohledu denní doby vyjížděly jednotky nejčastěji v rozmezí mezi 16. a 17. hodinou a naopak nejméně výjezdů bylo v době mezi 2. a 3. hodinou ranní.
- Hasičské jednotky zasahovaly u událostí průměrně 50 minut a k místu zásahu najely v průměru 7,6 kilometrů.
- Každých 29 minut vyjížděla jednotka k nahlášené události.
Další zajímavosti a podrobnosti najdete v naší ročence: