Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nepřijímání studentů do 1. ročníku Střední odborné školy požární ochrany

19.4.2011 (Nicole Zaoralová) - V souvislosti s nově připravovanou koncepcí vzdělávání HZS ČR na období 2011-2015 a s přechodem na nový systém vzdělávání příslušníků i občanských zaměstnanců HZS ČR bylo rozhodnuto, že na Střední odbornou školu požární ochrany ve Frýdku Místku již nebudou letos přijímáni studenti do 1.ročníku. Studenti vyšších ročníků studium normálně dokončí. Vyšší odborná škola bude fungovat beze změny.  

Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany ve Frýdku-Místku je organizační součástí Hasičského záchranného sboru České republiky. Posláním školy, založené v roce 1967, je vzdělávání v oboru požární ochrany. To probíhá ve středoškolském studiu v denní formě, určené pro absolventy základních škol a v dálkové formě určené pro absolventy středních škol ukončených získáním výučního listu a tento typ studia je zakončen maturitou. Nejvyšší formou vzdělávání je studium ve vyšší odborné škole zakončené absolutoriem a získáním titulu DiS.
 
SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek MístekTřídami školy prošla v minulosti podstatná část dnešních příslušníků a pracovníků požární ochrany. Mnozí z nich zastávají v požární ochraně významné funkce. Od svého zřízení škola sloužila především potřebám profesionálních hasičů a záchranářů. V roce 1991 bylo zavedeno čtyřleté denní studium pro absolventy základních škol jako forma nepřetržité a systematické přípravy na výkon povolání.
 
 V souvislosti s nově připravovanou koncepcí vzdělávání HZS ČR na období 2011-2015 a s přechodem na nový systém vzdělávání příslušníků i občanských zaměstnanců HZS ČR bylo rozhodnuto, že na Střední odbornou školu požární ochrany ve Frýdku Místku již nebudou letos přijímáni studenti do 1.ročníku. Studenti vyšších ročníků studium normálně dokončí. Vyšší odborná škola bude fungovat beze změny.
 
 
 
Důvodů pro toto opatření je několik.
 
S rozšiřujícím se spektrem činností roste v HZS ČR potřeba zaměstnávat odborníky kvalifikované v nejrůznějších, zejména v technických oborech (chemický, elektrotechnický, stavební apod.) To mění přístup k systému přípravy příslušníků HZS ČR. Vzdělání v těchto oborech získají příslušníci na specializovaných školách a tuto kvalifikaci si potom rozšíří o specializaci v oblasti požární ochrany. Studium jednooborové přípravy na Střední odborné škole požární ochrany toto kvalifikační propojení nepřináší.
 
Navíc nařízení vlády z loňského roku umožňuje převést výuku požární ochrany i mimo resort ministerstva vnitra, do resortu ministerstva školství. V tuto chvíli probíhají jednání o zařazení nového studijního oboru Požární ochrana na vybrané střední školy po celé ČR. Vyřeší se tím i situace, kdy z důvodu regionální dostupnosti nemohli tento obor studovat všichni zájemci.
 
Takto bude plnohodnotně nahrazeno denní studium mládeže na střední odborné škole ve Frýdku Místku, zvýší se regionální dostupnost tohoto oboru, HZS ČR bude mít zajištěn dostatečný počet odborně připraveného personálu a v neposlední řadě dojde i k výrazné úspoře finančních nákladů.
 
Připraveno ve spolupráci s plk. JUDr. Vladimírem Bednářem, vedoucím oddělení vzdělávání GŘ HZS ČR.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem