HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odborná příprava profesionálních hasičů

(15.11.2023) Tématem byla stabilizace výkopu. 

Ani deštivé počasí neodradilo instruktory v oblasti záchranných a likvidačních prací při záchraně zavalených nebo zasypaných osob ze zřícených budov, závalů, sutin a výkopů a dále pro provádění stabilizace budov, výkopů a těžkých břemen ze Zlínského kraje. Ti se dnes dopoledne sešli na centrální stanici hasičů ve Zlíně, kde absolvovali instrukčně metodické zaměstnání. Jeho tématem bylo zajištění stabilizace výkopu ve tvaru T, a to za použití pneumatických, hydraulických a mechanických tyčí a dalších věcných prostředků požární ochrany, určených ke stabilizaci výkopu ( stabilizační tyče, dřevěné hranoly atd.).

4.jpg

Tuto speciální odbornou přípravu absolvují instruktoři jednou ročně. Poté získané zkušenosti předávají dál na svém územním odboru v rámci zdokonalování se v oblasti stabilizace výkopu svým kolegům.

Zdokonalování a naučení se využívat všech dostupných prostředků ke stabilizaci výkopů je pro hasiče velmi důležité. Osvojené a naučené postupy tak velmi usnadní následnou práci na místě události, kde v těchto případech často hraje velkou roli čas. Čas, který mnohdy rozhodne o záchraně zasypaného člověka a neohrozí zasahující hasiče.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

13.jpg
 

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem