HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje zvládá bravurně i větrnou kalamitu

V posledních třech dnech odbavilo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje téměř šest stovek událostí. V porovnání s běžným průměrným počtem zásahů v našem kraji, který se pohybuje okolo dvaceti událostí za den, je toto číslo mnohonásobně vyšší.  

To, že toto obrovské množství událostí zvládají, je naprosto obdivuhodné. Snad každý si umí představit, jak náročný může být zásah „mokrého“ hasiče. Téměř nikdo neví, co obnáší práce hasiče na operačním středisku. Je výrazně méně fyzicky náročná, o to větší nároky ale klade na schopnost komunikace, rychlého a efektivního rozhodování a na schopnosti vidět zásahy ve všech souvislostech.
Přestože v dnešní době hasičům na operačním středisku značně pomáhají moderní technologie (podrobné mapové podklady, digitální sledování zásahových vozidel, informační podpora, telekomunikační technologie,…), závisí účinná a rychlá pomoc především na osobnostních schopnostech a vlastnostech operačních důstojníků a operačních techniků.
Hasiči na Operačním a informačním středisku HZS Jihočeského kraje prožili stejně náročné poslední tři dny jako hasiči výjezdoví. Oni byli ti, kteří nejprve na tísňové linky 112 a 150 přijali stovky informací o vzniklých mimořádných událostech. Oni byli ti, kteří následně na místa vyslali odpovídající síly a prostředky. Oni byli ti, kteří koordinovali všechny zasahující hasiče podle toho, jak přicházely další a další desítky událostí.
Směny sloužící na jihočeském operačním středisku byly v těchto dnech oproti běžnému stavu posíleny. Operační důstojníci a technici obsadili prakticky všechna pracoviště operačního střediska.
Během tří dnů odbavili necelých šest set událostí, z nichž přibližně pět set souviselo s odklízením následků silného deště. V průběhu větrné kalamity vyřešili dále desítky dopravních nehod a především velmi náročný požár kostela v Mirovicích.
 
Odkazy do noveho okna

1 TCTV 112 (1)

1 TCTV 112 (1) 

Detailní náhled

2 TCTV 112 (2)

2 TCTV 112 (2) 

Detailní náhled

3 TCTV 112 (3)

3 TCTV 112 (3) 

Detailní náhled

4 TCTV 112 (4)

4 TCTV 112 (4) 

Detailní náhled

5 OPIS HZS JčK  (1)

5 OPIS HZS JčK (1) 

Detailní náhled

6 OPIS HZS JčK  (2)

6 OPIS HZS JčK (2) 

Detailní náhled

7 OPIS HZS JčK  (3)

7 OPIS HZS JčK (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem