HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Setkání české a polské delegace v rámci vyhodnocení spolupráce za rok 2012. - 8.-9. února 2013

Tak jak je zvykem již z předešlých let, i letos proběhlo na začátku roku vyhodnocení česko-polské přeshraniční spolupráce partnerských sborů HZS Olomouckého a Moravskoslezského kraje se sborem PSP Opolského vojvodství. Pořadatelství letošního setkání připadlo na českou stranu, konkrétně na ÚO Jeseník. A tak se ve dnech 8. - 9. 2. 2013 setkali zástupci všech zainteresovaných stran na Vojenské lázeňské léčebně Albatros v jesenických lázních.
    
První den jednání započal oficiálním zahájením ředitel HZS Olomouckého kraje plk. Ing. Karel Kolářík, který mimo přivítání všech účastníků vyslovil zejména poděkování všem, kteří se jakkoliv podíleli v loňském roce na průběhu a rozvoji česko-polské spolupráce. Poté již následovaly příspěvky všech zástupců krajských ředitelství a příhraničních okresů. V těchto příspěvcích byla představena veškerá činnost v rámci přeshraniční spolupráce, která proběhla v uplynulém roce po obou stranách státní hranice. Ať už to byla statistika zásahové činnosti, prezentace společných taktických cvičení, společných odborných příprav, spolupráce na úrovni operačních a informačních středisek, tak i další související aktivity, které napomáhají rozvoji spolupráce, jako jsou sportovní a společenské akce. Dále byly také prezentovány splněné zadané úkoly z předešlého období. Jednalo se zejména o zařazení polských dobrovolných jednotek do Požárního poplachového plánu Olomouckého kraje v příhraničních oblastech nebo realizace systému vzájemného předávání informací (výstrahy ČHMÚ, dopravní uzávěry poblíž hranic, atd.) mezi OPIS.
 
V další části programu byla pozornost věnována projektům financovaným z prostředků EU, které se v uplynulém období podařilo zrealizovat. Zde byly zejména předneseny závěry z uskutečněného projektu společného výcviku 120 českých a polských řidičů na polygonu LIBROS v Ostravě „Hasič – záchranář – bezpečná cesta k pomoci“. Tento výcvik byl při jeho hodnocení, i přes nemilou dopravní nehodu cisterny, označen za velmi zdařilý a přínosný. U té příležitosti byla vyslovena snaha v zajištění prostředků pro obdobný výcvik i v následujícím období tak, aby jej mohl absolvovat co největší počet řidičů požární techniky z obou partnerských sborů.
 
Druhý den setkání byl věnován plánu spolupráce na nadcházející období. Byly deklarovány návrhy činností v příhraničních okresech, které se uskuteční v letošním roce (taktická cvičení, společné výcviky, atd.). Ve druhé části poté byly předneseny náměty na realizaci společných projektů, které by mohly být financovány z prostředků EU od roku 2014. Jedná se například o projekt na výuku českého a polského jazyka vedoucí k odbourání jazykové bariéry mezi hasiči na jednotlivých úrovních. Dále pak profinancování nabídnutého výcviku pro polské kolegy ve flashover kontejneru HZS Olomouckého kraje. A v neposlední řadě finanční zajištění realizace štábního cvičení, kdy se předpokládá zřízení společného štábu za účelem koordinace činnosti HZS OLK a PSP Opole na operační a strategické úrovni při řešení rozsáhlých mimořádných událostí nebo krizových situací v příhraničních oblastech.
 
Na závěr celého programu opět poděkovali a vyslovili víru v pokračování spolupráce nejen oba krajští ředitelé partnerských sborů, ale také zástupkyně GŘ HZS ČR kpt. Bc. Iva Brejzová. Mimo jiné uvedla, že právě spolupráce HZS Olomouckého a Moravskoslezského kraje s PSP Opolského vojvodství je v celorepublikovém měřítku z pohledu GŘ HZS ČR vnímána velmi pozitivně a hodnocena na nejvyšší úrovni, což jsou slova pochvalná, ale současně také zavazující pokračovat v nastoleném trendu.
 
plk. Ing. Jan Pastucha
ředitel ÚO Jeseník

     

Odkazy do noveho okna

Spoluprace12-1

Spoluprace12-1 

Detailní náhled

Spoluprace12-2

Spoluprace12-2 

Detailní náhled

Spoluprace12-3

Spoluprace12-3 

Detailní náhled

Spoluprace12-4

Spoluprace12-4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem