HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ostravští profesionální hasiči opět cvičili na hlučínské štěrkovně

Profesionální hasiči ze dvou ostravských stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – Zábřehu a Slezské Ostravy (směna B) – zahájili tento týden sérii jarních výcviků (všech jednotek) na vodě – a vybrali si oblíbené rekreační středisko hlučínské štěrkovny (okres Opava) nedaleko Ostravy. Výbavu na zdolávání ledu a studené vody již zaměnili za čtyři gumové čluny (2x typ mark 3, 2x typ mark 2) s motory.
 
Přestože po několika letních dnech jim počasí vůbec nepřálo, nakonec i přes zakaboněnou oblohu a teplotu vzduchu kolem deseti stupňů Celsia hasičům do člunů nenapršelo.
 
Tento první jarní výcvik byl zaměřen výhradně na práci ve člunech a se čluny, pohyb na vodě, koordinaci činností hasičů uvnitř člunu a záchranu osob do člunu. Všichni hasiči byli – jako obvykle - oblečeni do nepromokavých kombinéz se záchrannými vestami, na hlavách přilby a kvůli odrážení od břehů byli vybaveni i pádly.
 
Hasiči z HZS MSK jsou – společně s kolegy z Velké Británie a Nizozemska - zapojeni do pilotního projektu EU, který podle vzoru mezinárodních týmů USAR (Urban Search and Rescue), zaměřených na záchranu v městské zástavbě, koordinuje budování a přípravu týmů WASAR (Water Search and Rescue), zaměřených na záchranu na vodě a pomoc v zahraničí, například při povodních.
 
Například letos v březnu absolvoval v Ostravě několikadenní kurz společný povodňový tým ze tří pobaltských republik – Litvy, Lotyšska a Estonska.
 
Další foto z HZS MSK je na: http://www.pozary.cz/clanek/54782-ostravsti-profesionalni-hasici-opet-cvicili-na-hlucinske-sterkovne/
Odkazy do noveho okna

vycvikvodaOstravaclunyHlucin (1)

vycvikvodaOstravaclunyHlucin (1) 

Detailní náhled

vycvikvodaOstravaclunyHlucin (19)

vycvikvodaOstravaclunyHlucin (19) 

Detailní náhled

vycvikvodaOstravaclunyHlucin (2)

vycvikvodaOstravaclunyHlucin (2) 

Detailní náhled

vycvikvodaOstravaclunyHlucin (20)

vycvikvodaOstravaclunyHlucin (20) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem