HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ostravští profesionální hasiči si připomenou 70. výročí svého vzniku několika akcemi

            Dvoudenní víkendové oslavy 70. výročí založení profesionálního hasičského sboru v Ostravě připravil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ve spolupráci s Moravskoslezským krajem a statutárním městem Ostravou pro veřejnost na sobotu a neděli 7. a 8. listopadu 2015.
 
            Oslavy zahájí v sobotu 7.11. hodinu před polednem slavnostní průjezd čtyř desítek moderních i historických hasičských vozidel Ostravou a navazující šestihodinový komponovaný program v rekonstruovaném Trojhalí v areálu Nové Karoliny, prošpikovaný ukázkami moderní hasičské techniky i zásahové činnosti. Pozvánky na tuto akci již dostaly dvě stovky oficiálních hostů – jsou mezi nimi známé osobnosti a hlavně bývalí profesionální hasiči a hasičky, pamětníci mnoha hasičských úspěchů. Vstup do Trojhalí je pro všechny zdarma.
 
            Na neděli 8.11. je připraven Den otevřených dveří všech šesti hasičských stanic HZS MSK na území Ostravy (Zábřeh, Fifejdy, Poruba, Hrabůvka, Slezská Ostrava a Přívoz) a vstup do Hasičského muzea města Ostravy zdarma. Otevřeno bude vždy od 9 do 14 hodin.
 
            Program v Trojhalí bude zahájen o sobotním poledni – po dojezdu impozantní kolony nejrůznějších hasičských vozidel z Vítkovic. Bude zde připraveno několik dynamických ukázek zásahové činnosti hasičů, například specializovaného lezeckého družstva či jednotky hasičů při záchraně zraněné osoby z havarovaného vozidla.
 
            Návštěvníci si budou moci například prohlédnout kompletní zásahové nářadí a další nástroje a díly z útrob cisternové automobilové stříkačky, rozložené na podlaze haly. Na plátně poběží ukázky některých větších či zajímavějších zásahů profesionálních hasičů.
 
            Především pro děti rozličného věku bude k dispozici stan preventivně výchovné činnosti s kvízy a soutěžemi a druhou projekční plochou. Ke zpestření by měly patřit nafukovací skákací hrady v podobě hasičských vozidel.
 
            V podvečer vystřídá na pódiu reprodukovanou hudbu a filmy s hasičskými zásahy zdejší oblíbený Rock&Roll Band Marcela Woodmana. V hale budou zajištěny stánky s občerstvením, v případě nepříznivého počasí i výkonné ohřívače.

vytisknout  e-mailem