HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Otevření bytu přijde oznamovatele pravděpodobně draho

 
Ve středu 28. října se na policisty na sídlišti Polabiny v Pardubicích obrátil s žádostí o otevření bytu 60letý muž s tím, že si zabouchl dveře a nemůže se dostat dovnitř. „Dozorčí služba není vybavena zařízením, s jehož pomocí by byt nešťastnému muži pomohla otevřít. Jediné, co pro něj mohli muži zákona udělat, bylo to, poskytnout mu telefonní čísla na zámečnické služby. Muž poděkoval za jejich ochotu a odešel,“ uvedla por. Bc. Eva Maturová, tisková mluvčí policie.
 
Policisté netušili, že v odpoledních hodinách stejného muže potkají za podobné okolnosti znovu. „Muž se totiž nejspíš obával toho, že za zámečnické služby by zbytečně přišel o nějakou finanční částku, pravděpodobně proto si možná na základě rady svých známých napodruhé vymyslel jiný příběh, který do jisté míry „zafungoval“,“ dodala tisková mluvčí policie.
 
Muž vytočil v 16.31 hodin tísňovou linku 112, kde operačnímu důstojníkovi oznámil, že má zabouchnutý byt a uvnitř hrozí vznícení hrnce, v němž se vaří. Na místo nepřijeli pouze hasiči s automobilovým žebříkem, ale i stejná hlídka policistů, u které prosil o pomoc před pár hodinami. Hasiči byt otevřeli a zjistili, že žádný spotřebič zapnutý není.
 
Takové případy hasiči zaznamenávají. Postupujeme velmi striktně a vymáháme náklady za výjezd. Za každou započatou hodinu počítáme 5 600 korun.
 
K požáru nedošlo, ale pro oznamovatele příběh nekončí šťastně. Muž je nyní podezřelý ze zneužití tísňové linky proto, že vědomě uvedl nepravdivé informace za účelem bezplatného otevření bytu. Policisté popisovanou situaci oznámí příslušnému telekomunikačnímu úřadu, a pokud se volajícímu tento úmysl prokáže, může být po něm požadováno uhrazení zbytečného výjezdu.
 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem