HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oxid uhelnatý znovu útočil, přiotrávil dvě děti

HZS Pardubického kraje, územní odbor Pardubice  

Na žádost zdravotnické záchranné služby vyjížděli ve středu ve večerních hodinách pardubičtí hasiči do ulice Na Okrouhlíku, kde došlo k úniku oxidu uhelnatého. Zdravotnická záchranná služba odvezla do nemocnice dvě přiotrávené děti. Hasiči ihned po příjezdu naměřili v koupelně pomocí detekčních přístrojů koncentraci až 250 jednotek ppm oxidu uhelnatého. Hasiči vypnuli kotle a nuceně odvětrali dům. Obyvatelé hasiči poučili o nutnosti revize před opětovným uvedením kotlů do provozu. Poté se jednotka vrátila zpět na stanici.
 
Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.
Hasiči stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.
 
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem