HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Páteční požár v teplárně v Plané nad Lužnicí

Osádky sedmi cisteren profesionálních hasičů ze stanic Tábor a Soběslav a dobrovolných hasičů obce Planá nad Lužnicí a Tábor se od pátečního odpoledne střídaly u požáru uhelného prachu, ke kterému došlo v teplárně v Plané nad Lužnicí.  

K požáru došlo v odlučovacích zásobnících ve výšce přibližně 20 metrů. Informaci o požáru přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje v 16:25 hodin. Hasiči z teplárny evakuovali pět osob, nemáme hlášené žádné zranění.

Zásah byl velice náročný pro zasahující hasiče. Byl veden v kompletní dýchací technice. Velitel zásahu musel pečlivě sledovat nejen to, jak dlouho jsou hasiči přímo u požáru, ale také zda má na místě dostatek kyslíkových láhví. Vyžádal si proto také přítomnost příslušníka z oddělení chemické služby, který po celou dobu zásahu připravoval pro hasiče další a další láhve.  V 19:15 přijalo operační středisko zprávu, že požár, přestože se původně rozšířil do dvou zásobníků, je již po kontrolou. Vzhledem k rozsahu požáru a množství sil a prostředků nasazených na jeho likvidaci vyhlásilo operační středisko v 19:32 hodin druhý stupeň poplachu. Minutu před půl dvanáctou večerní velitel zásahu nahlásil úplnou likvidaci požáru. Všechny jednotky odjely na své základny, na místě zůstali pouze podnikoví hasiči, kteří zásobníky monitorovali po celou noc. Ráno se pak do teplárny vrátili táborští profesionálové. Ti změřili teplotu v zásobníkách, a jelikož zde již nehrozilo nebezpečí požáru, předali místo zásahu pracovníkům vedení teplárny, a to i s odborným poučením.

Škoda vzniklá požárem činí 70 000,-. Příčina vzniku požáru a výše uchráněných hodnot je v šetření.

vytisknout  e-mailem