HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pátek třináctého může mít punc bezpečnosti

Pátek třináctého je obecně mezi lidmi považován za nešťastný den. Těžko říci jak tato pověra vznikla. Ačkoliv dnes lidé berou pátek třináctého spíše s nadsázkou a humorem, najde se i hrstka extrémně pověrčivých, kteří se v tento den chovají a pohybují se zvýšenou opatrností. Co v tento den můžete pro sebe a své blízké udělat vy?  

Pátek třináctého může mít punc bezpečnosti, o který se sami zasloužíme
 
(10. června 2014, Ivana Svitáková) Česká asociace hasičských důstojníků vyhlásila na pátek třináctého – 13. 6. – den požární bezpečnosti. Pražští hasiči se k propagaci požární bezpečnosti v tento den připojují.
Pátek třináctého nemusí znamenat, že se nám tento den bude lepit smůla na paty. Pátek třináctého může být den, kdy si třeba koupíme svůj vůbec první hlásič požáru, přesněji řečeno zařízení pro detekci a signalizaci požáru. A proč? Možná proto, že neštěstí nechodí po horách……..
Požáry velmi často vznikají v domácnostech. Velké množství elektronických zařízení a hořlavých materiálů, které nás obklopují, si vyžadují také naše zodpovědné chování i předvídání. Malá nepozornost může způsobit velký požár. Nevěříte?
Společně zalistujeme ve Statistické ročence HZS hl.m. Prahy z roku 2013. Tam se mimo jiné dočteme, že v roce 2013 na území Prahy:

- vzniklo 220 požárů v soukromých domácnostech, požáry si vyžádaly jeden lidský život, 69 zraněných a škody za více jak 25,6 milionů korun;

- nejčastěji vznikl požár v pátek;

- nejvíce požárů vzniklo mezi 17 a 19 hodinou;
 
- z důvodu nedbalosti vzniklo 261 požárů!
 
Požáry v domácnostech nejčastěji vznikají při neopatrném používání otevřeného ohně, např. svíček, při kouření, používání vadných elektrospotřebičů, zanedbání čištění komínů, ale také při vaření, kdy zapomeneme na zapnutý vařič.
Ale, jak všichni víme, neštěstí nechodí po horách a tak se na možnost vzniku požáru připravte! Jak? Bydlíte li v bytovém domě, zjistěte si, zda jsou únikové cesty z domu volné a dokážete, za co nejkratší čas, dům opustit. Kouř se při požáru šíří velmi rychle a může vám cestu znesnadnit. Rozhlédněte se, kde máte v domě hasicí přístroje a zda jsou provozuschopné, stejně tak požární hydranty.
A jak si ochránit svoji domácnost před požárem?
Buďte opatrní při vaření, ať nezapomenete zapnutý vařič, zkontrolujte si stav elektrických zásuvek, hlavně je nepřetěžujte, otevřený oheň, např. svíčku, nenechávejte bez dozoru.
Vše ale nemusí mít tragické následky. Pořiďte si hlásič požáru, který vás včas akusticky upozorní na vznikající požár. Váš dům a jeho obyvatele ochráníte před možnými ničivými plameny. A pokud tím, že si třeba dnes koupíte hlásič požáru, předejdete vzniku požáru třeba jen jednou za život, i to není málo!
 
Plameny, které nebyly včas zkroceny
Například vloni první lednový den byli neopatrní například obyvatelé bytu v Praze 8, kdy při nedbalosti při kouření vznikl požár, při kterém se dvě osoby zranily.
Nedbalost při používání elektrického vařiče byla příčinou požáru bytu v Praze 14 se zraněním dne 9. 1. 2013. Plameny navíc způsobily škodu za téměř 900 tisíc korun.
Technická závada elektroinstalace byla příčinou požáru bytu v Praze 2, kde se jedna osoba zranila, a škody se vyšplhaly na 1 milion korun.
Zranění 8 osob si vyžádal požár bytu v Praze 10 v dubnu 2013. Příčinou byla nedbalost při používání otevřeného ohně.
Chraňte život a zdraví své i svých blízkých, chraňte si svůj domov před požárem, ať se zbytečně nezapisujete do statistik požárů, obětí, zraněných a vysokých škod požárem způsobených!
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková,
HZS hl. m. Prahy, odbor požární prevence
 
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem