HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plameny zničily střechu rodinného domu. Vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Aktualizace

(16.5.2016) Devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů zasahovalo od půl čtvrté v Počenicích – Tetěticích na Kroměřížsku. 

V 03:20 hodin vyslal operační důstojník jednotky profesionálních hasičů z Morkovic – Slížan a Kroměříže na místo hlášeného požáru rodinného domu v části obce Počenice. Současně byl vyhlášen požární poplach jednotkám dobrovolných hasičů ze Zborovic a Morkovic – Slížan.

Plameny zasáhly celou střechu jednopodlažního rodinného domku a navazujících hospodářských přístaveb. Vzhledem k rozsahu požáru byly na místo události postupně vyslány další posilové jednotky dobrovolných hasičů obcí Roštín, Němčice nad Hanou, Rataje, Kroměříž a Zdounky. Na místo vyjel  i velící důstojník z centrální stanice Zlín. V 03:52 hodin byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Mimo hašení hlavního požáru se hasiči soustředili také na ochranu sousedního rodinného domu a záchranu domácích a hospodářských zvířat ze zasaženého objektu. Vzhledem k tomu, že v sousedním objektu nebyli majitelé přítomni, museli do něj hasiči vybaveni dýchací technikou vniknout násilím.

Před čtvrtou hodinou ranní došlo ke zřícení požárem zasažené střechy a poškození štítové stěny sousedního domu. K rozšíření požáru na sousední objekt se podařilo hasičům zabránit. V 04:14 hodin ohlásil velitel zásahu lokalizaci požáru.

Zvýšená spotřeba vody si vynutila zřízení kyvadlové dopravy od blízkého hydrantu a doplňování vody do zasahujících cisteren z posilových vozidel.

Po páté hodině byla část zasahujících jednotek postupně odesílána z místa zásahu. Hasiči ostatních jednotek pokračují v rozebírání požárem zasažených konstrukcí a dohašování jednotlivých ložisek hoření. Už v průběhu zásahu se na místo dostavil vyšetřovatel požárů z Kroměříže. Zjištění příčiny vzniku požáru a výše způsobené škody budou předmětem dopoledního vyšetřování.

Událost se obešla bez zranění osob.

12:10 hodin

Po celé dopoledne rozebírali hasiči zasažené střešní a stropní konstrukce objektu. Částečně museli také odstranit staticky narušenou štítovou stěnu sousedního domu.

Souběžně s likvidačními pracemi bylo vedeno i vyšetřování příčiny vzniku požár vyšetřovateli hasičů a Policie ČR. Po vyloučení možnosti iniciace požáru v důsledku technické závady, byly dále prošetřovány verze úmyslného a nedbalostního jednání. Na místě byl nasazen také služební pes speciálně vycvičený k vyhledávání zbytků hořlavých kapalin na požářištích. Podle předběžného vyjádření majitele byla způsobena škoda ve výši 1 300.000,- Kč. Ve stejné hodnotě hasiči další majetek uchránili.

Událost zůstává v šetření Policie ČR.

Autor: por. Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem