HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pojďme společně nahlédnout na největší zásahy na ptačí chřipku v Pardubickém kraji

Poslední výskyt ptačí chřipky H5N1 byl v Lipolticích koncem ledna 2022. Tehdy jsme likvidovali 3500 ks kachen.

Další výskyt ptačí chřipky v Pardubickém kraji byl zaznamenán 25. března 2021. Jednalo se o chov kachen v obci Vápno na Pardubicku. Veterinární rozbory potvrdily u drůbeže nákazu virem H5N8, tedy ptačí chřipku. Virus je sice vysoce patogenní, ale na rozdíl od viru H5N1 se u tohoto podtypu nikdy nepotvrdil přenos na člověka. Pro drůbež je ale tento virus smrtelný. Vytyčeno bylo několikakilometrové ochranné pásmo. Likvidaci velkochovu ve Vápně prováděli hasiči Pardubického kraje. Tehdy bylo nutné utratit 2 800 tisíc kusů kachen.

Velkochov ve Vápně byl zlikvidován pomocí zaplynování kontejnerů plynem oxidem uhličitým (CO2), do kterých byla drůbež ukládána. V roce 2021 byl ještě v únoru objeven virus ptačí chřipky v Ronově nad Doubravou, ale zde se jednalo o malochov.

Velký případ ptačí chřipky v našem kraji je z února 2020, kde bylo nutné zlikvidovat brojlery a krůty ve Slepoticích. Hasiči z HZS Pardubického kraje, Záchranného útvaru HZS ČR a dobrovolní hasiči zasahovali od 17. do 20. února 2020 v areálu velkochovu Moras, a.s., ve Slepoticích. Hasiči použili metodu zaplynování hal oxidem uhličitým (CO2). Tato metoda byla úplně poprvé v České republice vyzkoušena při ptačí chřipce v Pardubickém kraji, a to v roce 2007 v Kosoříně. Jelikož se metoda osvědčila, hasiči ji ihned nasadili i na likvidaci mimořádné události ve Slepoticích. Tehdy zasahovali hasiči celkem 66 hodin. Likvidováno bylo 430 tun drůbeže za neskutečně krátký čas, což v České republice nemělo obdobu a takové množství drůbeže do té doby nelikvidoval nikdo ani tehdy v celé Evropě. Zasahujícím hasičům pod rukama prošlo 138 tisíc kusů drůbeže.  Použity byly stovky litrů dezinfekce. Celkem bylo použito 25 tun oxidu uhličitého.

V roce 2007 to bylo hned několik ohnisek viru ptačí chřipky. Dne 20. června 2007 byla nákaza zjištěna v chovu krůt na farmě v Tisové. Dne 27. června 2007 byl virus zaznamenán na farmě brojlerů v Noříně a Zemědělském družstvu Zálší v Noříně. Dne 11. července 2007 pak virus zasáhl drůbeží farmu v Kosoříně a obci Netřeby.

A zde je video z aktuálního zásahu v Kosoříně.

https://youtu.be/YCyIZF6vdrw 

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem