Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Povodněmi je zasaženo 700 obcí

6. 6. 2013 8:00 (Nicole Zaoralová) - Hasiči zasahovali od začátku povodní u 5 155 událostí, počet nasazených hasičů zůstává na konstantním počtu, hasiči se pravidelně střídají ve směnách.  

Počet evakuovaných se již během noci nijak rapidně nezvýšil, stále je od začátku povodní evakuováno přes 19 000 osob, někteří se již průběžně vrací do svých domovů.
 
Kolem půlnoci kulminovalo Labe v Mělníku a ráno v Ústí nad Labem, ale jeho hladina opadává pomalu, protože se začala opět odpouštět Vltavská kaskáda kvůli předpokládaným srážkám, které mají přijít koncem víkendu.
 
Ze stejného důvodu stále platí 3. SPA v Praze.
 
Odborníci na oblast ochrany obyvatelstva z HZS krajů budou nabídnuti ke spolupráci starostům menších obcí.
 
Do této chvíle bylo ze zásob HZS ČR vydáno 1568 vysoušečů do krajů Středočeského, Jihočeského, Královéhradeckého, Ústeckého a hl. m. Prahy. Dalších 400 vysoušečů  bude během dneška dodáno ještě do Ústeckého kraje v záloze jich zůstává 496, které slouží pro vysoušení velkých prostor. Dalších 1000 kusů bude dokoupeno a do konce týdne opět rozdistribuováno do postižených oblastí.
 
I nadále jsou připraveny tzv. povodňové odřady z krajů LB, ZL, KVK, PA a JMK, odřad HZS KVY ukončil svoji činnost v ranních hodinách dne 5. 6. v SCK (Davle), a vratil se na základnu do kraje Vysočina (viz. Příloha č. 5).
 
Speciální záchranný odřad ze MSK WASAR (Water Search And Rescue) byl nasazen v Mělníku (předpoklad ukončení činnosti a návratu zpět do Moravskoslezského kraje se předpokládá v ranních hodinách dne 6. 6. 2013).
 
Stále je nasazována technika Záchranného útvaru HZS ČR ve prospěch SCK, ULK, KHK, hl. m. Prahy s ženijní technikou (k 17:00 hod. dne 5. 6. 2013 bylo nasazeno celkem 26 ks speciální zásahové techniky).
 
Střelmistři HZS ČR jsou v pohotovosti na Letecké službě PČR a v Kamenici. Druhá polovina je součástí opatření, přijatých k zamezení možného pohybu volně plovoucích lodí na Labi.
 
Velkokapacitní čerpadla intenzivně čerpají vodu v Praze, Hoříně, Veltrusech, Černošicích, Nymburce, Lovosicích, Děčíně a Plzni.
 
MV – GŘ HZS ČR vydalo dne 5. 6. pravidla pro nasazování jednotek SDH obcí v krajích postižených povodněmi, za respektování jejich samostatné aktivity nasazení založené na vzájemné solidaritě mezi obcemi nebo zapojenými jako součást tzv. čerpacích odřadů organizované HZS kraji.
 
 
Situace v postižených krajích a hl. m. Praze:
 
  • Hlavní město Praha
Dne 4. 6. 2013 proběhla kulminace na řekách Vltava a Berounka a hladiny obou řek opadávají. Na území Prahy stále platí 3. SPA, vlivem odpouštění a vytváření retenčního objemu soustavy vltavských přehrad, z důvodu očekávaných srážek koncem víkendu 9. 6. a v pondělí 10. 6. na jihu Čech.
Jednotky HZS hl. m. Prahy provádí technické zásahy a rovněž čerpají velkokapacitními čerpadly vodu tam, kam pronikla za povodňové stěny nebo na důležitých místech pro chod hl. m. Prahy, dle požadavku povodňových orgánů. Zabezpečují také svými zásahy další opatření, např. kácení stromů, jejichž stabilita byla narušena povodněmi, aby se předešlo dalším zraněním nebo usmrcením občanů.
Dne 5. 6. 2013 došlo k otevření 5 uzavřených stanic Metra. Povodňová voda do metra nepronikla.
 
 
  • Kraj Středočeský
 Na řece Cidlině zaznamenán 3. SPA. Na řece Vltavě (Vraňany), Berounce (Zbečno, Beroun) a Labe (Mělník) přetrvává extrém. SPA. Labe v Mělníku kulminovalo 5. 6. ve večerních hodinách. Pokles hladiny vody je pomalý. Kritická situace byla během dne spojená se stabilitou protipovodňové hráze v Mělníku. Od půlnoci je hladina vody pod výškou 9 m.
Na většině vodních toků je zaznamenán sestupný trend stavů hladin a průtoků. Tento sestupný trend se předpokládá i nadále.
 Nejvíce zasažená území jsou v katastrech ORP: Říčany, Černošice, Sedlčany, Poděbrady, Kolín, Český Brod, Beroun, Kralupy nad Vltavou, Mělník, Neratovice a Nymburk.
Povodní je zasaženo celkem asi 80 obcí. Na území ORP Kralupy nad Vltavou, Kolín, Nymburk a Sedlčany se evakuovaní vrací zpět do svých domovů.
Na celém území bylo zahájeno provádění likvidačních prací.
Zasedá krizový štáb kraje a monitoruje situaci na postiženém území. Obyvatelé jsou informování o situaci pomocí krizové linky.
 
 
  • Kraj Plzeňský
 Na území kraje byl vyhlášen 3. SPA. Hladiny všech toků v povodí Berounky klesají.
 Povodní je zasaženo celkem asi 110 obcí. V některých obcích je omezené zásobování, v cca 16 obcích je zásobování ohrožené, v postižených oblastech jsou odstavené čističky odpadních vod v 15 obcích, v 12 obcích je provoz čističek omezen. V postižených obcích probíhá zásobování pitnou vodou.
Požadavky na další sil a prostředků prozatím nejsou, jednotky PO, MP a PČR standardně plní své úkoly.Situace na území kraje je stabilizována. Škody nejsou prozatím vyčísleny. Na území kraje nebylo uzavřeno žádné školské zařízení.
V kraji zasedá krizový štáb kraje.
 
 
  • Kraj Liberecký
 Krizový štáb kraje monitoruje situaci v postiženém území, provádí preventivní opatření a sbírá data o již vzniklých škodách z jednotlivých ORP. Lze konstatovat, že situace se začíná stabilizovat, žádný z toků na území kraje již nevykazuje zvýšený stupeň povodňové aktivity.Povodní je zasaženo celkem asi 60 obcí.
Jednotky PO, MP a PČR standardně plní své úkoly. V kraji nebyly nově evakuovány či zachraňovány osoby. Není ani hlášeno žádné přímé ohrožení osob.
Hladiny řek a potoků nadále klesají.
 
 
  • Kraj Ústecký
 V kraji bylo celkově evakuováno 10.637 osob.
Probíhá kulminace dolního toku Labe v Ústí nad Labem a Děčíně.
V současné době probíhá příprava materiálu a osob na likvidační práce v zasažených oblastech a probíhá čerpání vysokotlakými čerpadly. Po opadnutí vody se připravuje povolat další odřady. Povodní je zasaženo celkem asi 40 obcí.
Během dne se vyskytly poruchy propustnosti povodňové hráze v podniku Lovochemie a u Terezína (Nové Kopisty).
Do kraje bylo také povoláno 10 příslušníků vězeňské služby ČR.
Zasedá krizový štáb kraje. Realizují se opatření stanovená hejtmanem. Je poskytována pomoc ORP a obcím.
 
 
  • Kraj Jihočeský
 3. SPA přetrvává na 10 stanicích, na 8 tocích.
Zasažené obce jsou v celkem 13 ORP (Č. Krumlov, Č. Budějovice, Písek, Prachatice, Milevsko, Vodňany, Tábor, Soběslav, Strakonice, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Vodňany a Kaplice). Povodní je zasaženo celkem asi 97 obcí.
Činnost je nyní zaměřena především na likvidační práce. V postižených oblastech jsou problémy se zásobováním pitnou vodou. V dotčených oblastech probíhá nouzové zásobování pitnou vodou. V současné době je uzavřeno 11 čistíren odpadních vod.
Jsou uzavřeny některé silnice II. a III. Třídy (celkem 9 uzavírek)
Stavy rybníků Třeboňské soustavy jsou nad normálem. Retenční prostor rybníka Rožmberk je plněn.
V průběhu odpoledních a nočních hodin hladina většiny řek kulminovala a postupně začala klesat s výjimkou řeky Nežárky, která bude kulminovat na vyšší úrovni, než se předpokládalo a ohroženo je město Veselí nad Lužnicí, kde Lužnice bude kulminovat dnes ráno.
Zasedá krizový štáb kraje.
 
 
  •  Kraj Královehradecký
 Postiženo je celkem 46 obcí. Zasedá krizový štáb kraje.
Probíhá monitorování situace, shromažďování a nabízení nabídek obcí, společností, osob, likvidace povodňových škod, řešení zajištění bezpečnosti domu před sesuvem půdy, hodnocení vzorků vody ze studní, řešení poskytování dávek v hmotné nouzi občanům postižených obcí, zajišťování statika a hydrogeologa a pracovníka pro extrémní kácení. Pokračuje likvidace poškozené lávky v Jaroměři.Povodní je zasaženo celkem asi 100 obcí.
Předpokládá se stabilizace vodních toků, dočerpání zaplavené části obce Nový Bydžov, další pokles vodního toku Cidlina.
 
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem