HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Povodňová situace ve Zlínském kraji

(14.09.2024) Postupně vám přinášíme aktuální informace. 

17.9.2024 09.00 hodin

Voda na mnoha místech Zlínského kraje pomalu opadá a lidé se vrací k normálnímu životu. Obyvatelé postižených míst uklízejí spoušť, kterou voda způsobila a sčítají škody. (LJ)

Přinášíme vám doporučení, jak postupovat při návratu do zaplaveného území a jak postupovat při obnově:

👉https://www.hzscr.cz/.../povodne-protipovodnova-ochrana.aspx

👉 https://vr.tvhasici.online/POVODEN_2024/

👉https://www.ckait.cz/povodne-2024-statici-ve-vsech...

👉https://www.hzscr.cz/clanek/zasady-pouzivani-vysousecu.aspx


2.jpg

16.9.2024 22.00 hodin

Dnešní den byl z pohledu hasičů klidnější, než dny předchozí a nesl se v duchu úklidu po již opadlé vodě, čerpání, ale také očekávání.

Hasiči dnes prováděli opět převážně čistění kanalizačních vpustí a propustků, odstraňování popadaných stromů a čerpání vody ze sklepů, domů a lagun.

Celkem hasiči dnes řešili 180 událostí. Dle okresů: Zlín 28, Uherské Hradiště 33, Vsetín 49, Kroměříž 70.

Na mnoha místech kraje zasahují profesionální i dobrovolní hasiči již několik dní v kuse, proto je velmi potěšilo, když jim místní občané přinesli drobné občerstvení.

Přejeme si, aby již v našem kraji nedošlo k nárůstu hladin, i když to není v našich silách ovlivnit a přejeme všem zasaženým povodní pevné nervy a brzký návrat k normálnímu životu.

3.jpg
 

16.9.2024 09.00 hodin

Noc z neděle na pondělí byla oproti předchozím dnům poklidná. Hasiči zasahovali jen u sedmi událostí. Od pondělních ranních hodin, kdy opět začalo lehce pršet, se však rozezvonily tísňové linky a vše opět začalo. Naštěstí v menším měřítku než v neděli dopoledne.

Od nedělní půlnoci do pondělní desáté hodiny dopolední řešili profesionální a dobrovolní hasiči 50 událostí.

Nejvíce z nich bylo na Kroměřížsku, kde je situace stále nepříznivá a očekává se zvedání hladiny řeky Moravy. Hasiči v této oblasti staví protipovodňové hráze, odstraňují popadané stromy, čerpají vodu z již zatopených domů nebo čistí potoky od zachycených větví. V Holešově již po několikáté zasahují v prostoru zdejší trafostanice, do které stále vtéká velké množství vody. Také dnes v ranních hodinách zachraňovali v Kroměříži řidiče, který uvízl s autem v ulici Kotojedská.

Další větší počet události byl na Vsetínsku. I zde hasiči ve velké míře odčerpávali vodu z objektů, především sklepů a čistili propustky.

Na Uherskohradišťsku odčerpávají vodu z domů a někde již započaly úklidové práce po povodni.

Na Zlínsku bylo událostí nejméně, i tak se však hasiči od rána nezastavili. Stále odčerpávají vodu ze zaplavených objektů, odčerpávají i vodní laguny, které bezprostředně ohrožují obyvatele a odstraňují popadané stromy ze silnic.

Počasí by už podle předpovědí mělo být k nám milosrdnější a s minimem srážek. Tak uvidíme, co nám přinesou následující hodiny a jak řeka Morava zvládne přísun vody, která k nám teče z vedlejšího kraje. Situaci v okolí řeky monitorujeme a jsme připraveni vyjet na pomoc tam, kde bude potřeba.

4.jpg
 

15.9.2024 22.00 hodin

Neděle doposud přinesla téměř 1000 výjezdů, u kterých zasahovali hasiči ve Zlínském kraji, je to dvojnásobek oproti sobotě.

Noční a ranní déšť přispěl k výraznějšímu růstu hladin a také k nárůstu výjezdů v dopoledních hodinách, kdy již ve 14 hodin měli hasiči na kontě 800 výjezdů. Skladba činností hasičů byla obdobná jako v předchozích dnech, tedy čerpání zatopených sklepů a obydlí, odstraňování popadaných stromů a kontrola a čištění kanalizačních vpustí.

Bohužel se dnešní den neobešel bez evakuace osob. Celkem hasiči evakuovali 90 obyvatel, další desítky se evakuovaly samovolně. Ohroženi byli občané v Mysločovicích, Sazovicích, Količíně, Zdounkách, Zahnašovicích, Kroměříži a Jankovicích na Uherskohradišťsku.

Již během dopoledne déšť ustal, což se v odpoledních hodinách projevilo méně četným vyhlášením poplachů jednotkám ze strany neméně vytíženého krajského operačního a informačního střediska. Práce pro hasiče ale zdaleka nekončí, v mnoha oblastech se připravují na pozdější kulminaci hlavně velkých toků.

Kromě zásahů ve spojitosti s počasím hasiči, i když v menší míře, zasahovali také u obvyklých typů událostí, a to např. u pěti požárů a dvou dopravních nehod.

1.jpg
 

15.9.2024 14.00 hodin

Od sobotní půlnoci do nedělní 14 hodiny řešili profesionální a dobrovolní hasiči celkem 755 událostí. Především se jednalo o čerpání vody z objektů a silnic, odstraňování popadaných stromů z cest či čištění kanálů. Nejvíce i tentokrát je prozatím zásahů na Vsetínsku, a to 222, na Zlínsku 211, na Kroměřížsku 169 a na Uherskohradišťsku 153.

Ze zatopených oblastí evakuovali hasiči během dnešního dne 78 osob. Jednalo se o některé obyvatele obcí Zdounky, Mysločovice, Holešov – Količín, Zahnašovice, Sazovice a Jankovice na Uherskohradišťsku.

Operátoři tísňových linek přijímají další hovory a hasiče po celém kraji vysílají občanům na pomoc.

6.jpg

15.9.2024 11.30 hodin

Ani noc nebyla o nic klidnější než sobotní den, kdy hasiči zasahovali u celkem 547 událostí. Krajské operační a informační středisko přijímají jednu událost za druhou. Tísňové linky ani na chvíli neutichají. Operátoři tak celou noc vysílali jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů do všech koutů našeho kraje, kde voda páchá škody.

Od půlnoci do osmé hodiny ranní hasiči přijali 396 událostí. Z toho nejvíce výjezdů měli hasiči na Vsetínsku, a to 138, dále na Zlínsku 109, na Kroměřížsku 82 a nejméně událostí zaznamenali na Uherskohradišťsku. Především se jednalo o odstraňování popadaných stromů z komunikací a čerpání vody z objektů.

Stále prší a situace na mnohých místech se mění každou chvíli. Proto sledujte aktuální informace, týkající se vaší obce.

16.jpg
 

14.9.2024 18.30 hodin

Krajské operační středisko hasičů od brzkých ranních hodin do půl šesté večerní přijalo na tísňových linkách 112 a 150 již přes 250 událostí. Zasahující profesionální a dobrovolní hasiči tak přejíždějí od jedné události k další bez vidiny konce.
Především se jedná o čištění vpustí a propustků, odstraňování popadaných stromů z komunikací, čerpání vody z objektů a silnic či monitoring vodních toků. Hasiči také neustále plní další pytle pískem a převážejí je do míst, kde jsou potřeba. Také již řešili několik akutních oprav poškozených střech nebo těch, které protékají.
V odpoledních hodinách již došlo i k evakuaci, a to v Domově pro seniory Vážany. 110 klientů tak muselo opustit budovu. 98 z nich evakuovali hasiči do náhradního ubytování, zbytek klientů si převzali jejich příbuzní.
V Jankovicích na Uherskohradišťsku byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, a to z důvodu zaplněného koryta kusy kmenů, které ucpaly průtok vody a hrozilo vylití vody z koryta řeky.
Nejvíce zásahů mají hasiči na Kroměřížsku, kde se jedná především o čerpání vody z objektů a cest, odstraňování popadaných stromů. Obdobně jsou na tom hasiči na Vsetínsku. O trochu méně výjezdů mají hasiči na Zlínsku. Zde ale například došlo i k uzavření části dálnice D55 u Napajedel, kde se vytvořila laguna vody či uzavření cesty u Tečovic. Nejméně výjezdu prozatím zaznamenali hasiči na Uherskohradišťsku, kteří především odstraňovali popadané stromy z komunikací.
Stále přijímáme další a další oznámení, takže lze předpokládat, že hasiči budou odklízet následky deštivého počasí do pozdních nočních hodin. Pak uvidíme, jak se bude dál vyvíjet meteorologická situace.
Všem nám přejeme pevné nervy, chladnou mysl a děkujeme za podporu při naší práci. 

3.jpg
 

Od druhé hodiny odpolední preventivně evakuovalo sedm jednotek hasičů 98 klientů Domova po seniory Vážany, Sociální služby města Kroměříž p.o. Ostatní seniory si převzali příbuzní k sobě domů.
Klienti byli převezeni evakuačními autobusy městské hromadné dopravy a přepravními sanitkami do třech zařízeních, neohrožených záplavami. Hasiči pro evakuované přivezli i náhradní lůžka.
Evakuace proběhla bez vážných komplikací a všichni klienti jsou již v bezpečí mimo záplavovou oblast.
🚒 Zasahující jednotky:
HS Uherský Brod
JSDHO Zborovice
JSDHO Bílany
JSDHO Rataje
JSDHO Karolín
JSDHO Bělov
JSDHO Kroměříž

2.jpg
 


14.9.2024  10.30 hodin

Od sobotní sedmé hodiny ranní zasedá štáb Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Jeho činnost bude nepřetržitá, a to až do odvolání. Vzhledem k aktuálnímu vývoji počasí je složen z menšího počtů příslušníků. Jeho činností je nyní řešit připravenost a monitoring meteorologické situace.

V nočních hodinách z pátku na sobotu vyjeli hasiči k celkem patnácti událostem. Jednalo se především o čištění propustků, odstranění stromů z cest, čerpání lagun a monitoring vodních toků. Nejvíce událostí řešili hasiči na Kroměřížsku, následně na Vsetínsku a Uherskohradišťsku. Pouhý jeden výjezd měli na Zlínsku, kdy se jednalo o monitoring řeky v obci Spytihněv.

Na území HZS Zlínského kraje jsou prozatím téměř všechny vodní toky pod prvním stupněm povodňové aktivity a jsou bez výrazného vzestupu hladin. Štáb HZS Zlínského kraje úzce spolupracuje s povodňovou komisí Krajského úřadu Zlínského kraje, štábem Generálního ředitelství HZS ČR a provádí průběžnou analýzu vodních toků v našem kraji.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

1.jpg
 

vytisknout  e-mailem